Prinsessan Estelle mitt i skandalen – fuskanklagelserna

Skriven av Henrik R

Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
”Oacceptabel situation”.

Campus Manilla, en icke-vinstdrivande grundskola som startade 2013, är känd för att vara en av Sveriges mest eftertraktade skolor. Den riktar sig till barn från några av landets rikaste familjer, inklusive prinsessan Estelle och prins Oscar, barn till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Men skolan har hamnat i blåsväder flera gånger, med anklagelser om oförklarligt höga betyg och fusk.

Kontroversiella kvoter och privilegierade platser

En tidigare granskning av Campus Manilla avslöjade att barn till förmögna familjer hade fått gå före i skolkön. Trots att skolan hade en särskild kvot för att ge plats till flyktingbarn på friskolor, användes denna kvot istället för att låta barn till kända miljonärer gå före i kön.

Misstänkt massfusk och oförklarligt höga betyg

I våras rapporterade både DN och Aftonbladet att skolan återigen stod i blåsväder. Skolinspektionens granskning visade på misstänkt massfusk bland eleverna och oförklarligt höga betyg. En femtedel av skolans elever utreds för misstänkt fusk, där de ska ha utnyttjat en säkerhetslucka i skolans digitala provsystem.

Åtgärder och konsekvenser

Campus Manillas rektor har meddelat att skolan kommer att vidta åtgärder när utredningen är avslutad. Det kan röra sig om avstängning av särskilda elever, vilket är den hårdaste disciplinära åtgärden. "Det är en oacceptabel situation. Det här ska inte få hända", sa skolans nuvarande rektor till DN.