Priser skjuter i höjden på Blocket

Skriven av Henrik R

Foto: Blocket
Foto: Blocket
Priser skjuter i höjden på Blocket.

Surströmming, den klassiska svenska delikatessen som delar nationen i två – de som älskar den och de som inte kan stå ut med dess unika doft – är nu i centrum för en oväntad brist. Många butikshyllor gapar tomma, och den enorma efterfrågan har lett till att "begagnade" burkar nu säljs online till uppseendeväckande priser.

Blocket: Priset skjuter i höjden

Vanligtvis kostar en burk surströmming mellan 100 och 200 kronor. Men på grund av den nuvarande bristen har priset på Blocket skjutit i höjden, med burkar som säljs för så mycket som 3 000 kronor.

En annonsör beskriver produkten som "Läckert, smaskigt och mumsigt filibaba".

Kökaos i butiker

Förra veckan rapporterades det om stora folkmassor i matbutiker när leveranser av surströmming anlände. En kund i Brunflo beskrev hur en annan kund kastade sig efter en kundkorg och rusade till hyllan där surströmmingen stod.

Leveransen var slut inom några minuter.

Producenter i kris

Trots att producenter har fiskat dubbelt så mycket strömming detta år jämfört med förra året, kan de inte möta den enorma efterfrågan. Johan Berlin, produktionschef vid Gösta Hannells fisksalteri, uttryckte att efterfrågan överstiger vad de kan leverera.

Jan Söderström, som driver ett surströmmingsföretag i Sundsvall, påpekade att detta inte beror på en ökning av strömming, utan snarare på en överansträngning av resurserna.

Klicka här för att komma tillbaka till förstasidan