Putin: Fredsplan för Ryssland-Ukraina är "realistisk"

Skriven av Ida Hansson

31 veckor sedan

|

18/10/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fredsplan för Ryssland-Ukraina är enligt Putin "realistisk".

Rysslands president Putin har uttryckt att Kinas fredsplan för den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina är en "realistisk möjlighet".

Under en intervju med den kinesiska tv-kanalen CCTV, sa Putin att den kinesiska planen kan tjäna som grund för fredssamtal.

Han uttryckte också tacksamhet mot Kina för att ha övervägt en lösning på Ryssland-Ukraina-krisen.

Enligt italienska notizie.it är Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov för närvarande i Peking, där han träffade sin kinesiska motsvarighet Wang Yi.

Mötet markerar Kinas aktiva roll i att söka en fredlig lösning på konflikten.

Putin beklagade dock Ukrainas ovilja att engagera sig med Moskva, vilket indikerar att vägen till fred fortfarande är fylld med utmaningar.

Putin berörde också NATOs roll i att eskalera konflikten. Han betonade att Washingtons försök att föra Ukraina in i NATO har förvärrat situationen.

Enligt Putin började fientligheterna i Donbass efter "kuppen 2014 i Ukraina", och han kritiserade Kiev-regimen för att inte ha implementerat Minsk-avtalen.

Putins kommentarer kommer vid en tidpunkt då det internationella samfundet noga följer utvecklingen i Ryssland-Ukraina-kriget.

Hans stöd för Kinas fredsplan lägger ytterligare ett lager till den komplexa geopolitiska landskapet och väcker frågor om den framtida kursen för diplomatiska ansträngningar.

Genom att erkänna Kinas fredsplan som "realistisk" öppnar Putin dörren för potentiella förhandlingar, men vägen till en fredlig lösning förblir osäker.