Putin varnar världen för Elon Musk: Han kan inte stoppas

10/02/2024 08:30

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rysslands president har delat en varning om Elon Musk, då han anser att man inte kan stoppa den amerikanska miljardären.

Mest läst idag

I en stor intervju med journalisten Tucker Carlson, som är Putins första intervju med en västerländsk journalist sedan invasionen av Ukraina, kommer han med en varning om Elon Musk.

Denna varning kommer i kölvattnet av att han av Carlson blir frågad varför han fruktar ett så kallat "överraskningsangrepp" från USA. Putin ansåg dock inte att han hade antytt detta, varför han svarade direkt.

"Det är inte så att USA skulle inleda ett överraskningsangrepp mot Ryssland. Det sa jag inte. Har vi ett pratprogram eller en seriös konversation?" sade han enligt Daily Star.

Carlson skrattade lite åt detta innan han lät Putin fortsätta att berätta om rysk och europeisk historia. Först efter ungefär en halvtimme valde Carlson att avbryta honom för att ställa samma fråga igen. Återigen vägrade Putin dock att svara på den.

Senare i samma intervju började Putin plötsligt prata om Elon Musk. Han hänvisade bland annat till att Musk genom sitt företag Neuralink hade implanterat en chip i människans hjärna i USA.

"Det finns rapporter om att Elon Musk redan har fått en chip implanterad i människans hjärna i USA," sade Putin.

Det fick Carlson att fråga honom vad han tycker om Musk. Detta tog Putin emot, och han valde att utförligt berätta om sin syn på den amerikanska miljardären, som även ligger bakom Tesla och SpaceX.

"Jag tror inte att någon kan stoppa Elon Musk. Han kommer att göra som han finner lämpligt. Trots detta måste man hitta gemensam grund med honom och söka sätt att övertyga honom," sa den ryska presidenten.

"Jag tycker att han är en klok person. Det tror jag verkligen att han är. Så man måste komma överens med honom, eftersom denna process (den teknologiska utvecklingen, red.) behöver formaliseras och underkastas vissa regler."

Putin uttalade sig också om flera andra ämnen när han intervjuades av Carlson. Bland annat sade han att Väst är mer rädd för "det starka Kina, än för ett starkt Ryssland". I detta sammanhang påpekade han att Ryssland har 150 miljoner invånare, medan det i Kina finns hela 1,5 miljarder invånare.

Han sade också i intervjun att det skulle vara irrationellt att starta ett globalt krig. Om det skulle hända, så fruktar han att det kan hota själva mänsklighetens existens.

Intervjun delades av Carlson på sociala medier torsdag kväll svensk tid. Den tidigare Fox News-värden reste till Ryssland för att träffa den ryska presidenten, som han fick möjlighet att intervjua den 6 februari.