Putins nya drag: Väst är maktlös

Skriven av Ida Hansson

36 veckor sedan

|

15/09/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Väst står handfallen.

Vladimir Putin har nyligen tagit en ny ställning i den pågående debatten om ryska idrottspersoners deltagande i internationella tävlingar, inklusive de kommande olympiska spelen i Paris.

Putin har uttryckt sitt stöd för att ryska idrottare deltar i spelen, även om de inte får tävla under den ryska flaggan.

"Idrottarnas intressen bör vara vår vägledning. Beslutet är deras," sa Putin, enligt Ria Novosti.

Putin kritiserade också Internationella Olympiska Kommittén (IOK) för att vara politiserad och ekonomiskt styrd.

Denna ståndpunkt fick snabbt stöd från Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov, som delar samma åsikt.

"För många är det en dröm att delta i världsmästerskapen och de olympiska spelen. Ingen kan ta det ifrån dem," kommenterade han.

Debatten om ryska idrottspersoners deltagande i internationella tävlingar har varit en het potatis under en längre tid.

Den ryska regeringen och idrottsmyndigheterna har varit tydliga med att de vill att deras idrottare ska tävla under den ryska flaggan. IOK:s försiktiga inställning till att låta ryska idrottare återvända till internationella tävlingar har varit en stridsfråga.

Putins senaste uttalanden ger en ny vinkel på saken. Genom att positionera sig som en moderat röst och betona idrottarnas intressen, har han lyckats finna en balans mellan nationell stolthet och de praktiska aspekterna av internationellt idrottsdeltagande.

Hans kritik av IOK, även om den inte var oväntad, belyser de bredare geopolitiska spänningarna som ofta korsar idrottens värld.

Reaktionerna från olika intressenter, inklusive idrottare, idrottsmyndigheter och det internationella samfundet, kommer att vara avgörande för den fortsatta utvecklingen.