Putins tidigare säkerhetschef: Putin har beväpnade 'undervattensvakter' runt sig konstant

Ida Hansson

43 veckor sedan

|

15/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ex-säkerhetschefen avslöjar extrema säkerhetsåtgärder.

Vladimir Putins oro för sitt eget liv har nått en ny nivå, bokstavligt talat.

Enligt Vitaly Brizhaty, en tidigare medlem av Putins skyddstjänst, har den ryska ledaren satt in beväpnade dykare för att patrullera vattnen runt sina privata stränder.

Dessa dykare har i uppdrag att identifiera och oskadliggöra potentiella lönnmördare, vilket understryker omfattningen av Putins paranoia.

Brizhaty, som tidigare arbetade för Rysslands federala skyddstjänst, flydde till Ecuador efter Rysslands invasion av Ukraina.

I en nyligen genomförd intervju med den oberoende ryska nyhetskanalen TV Rain, kastade han ljus på Putins extrema säkerhetsåtgärder.

Hans insikter har översatts och rapporterats av The Telegraph.

Men undervattenssäkerheten är bara toppen av isberget. Brizhaty avslöjade att Putins misstro även sträcker sig till hans egna livvakter.

En av dem är anställd som tvättmaskinsoperatör på ett palats i rysk-annekterade Krim. Brizhaty, som var stationerad vid en av Putins hemliga egendomar i Krim, beskrev det som en "fantasiplats" och en "mini-stad".

Han avslöjade att Putin ofta vilseleder sina egna vakter om sin vistelseort, vilket lägger till ytterligare ett lager i hans komplicerade säkerhetsupplägg.

Enligt Brizhaty sprider den ryska presidenten ofta falsk information till sitt eget säkerhetsteam.

"Folk fick höra, 'han vilar,' och alla springer runt för att skydda honom, men han kan vara på helt annan plats," förklarade Brizhaty.