Startsida Nyheter Restauranger måste redovisa köttets ursprungsland från 1 mars

Restauranger måste redovisa köttets ursprungsland från 1 mars

Steakhouse
Foto: Shutterstock

Regeringens nya krav syftar till att underlätta för medvetna val.

Just nu läser andra

Medvetna val för konsumenter

Regeringen har beslutat att skärpa reglerna för köttservering på restauranger och i storhushåll, skriver Expressen

 Från och med 1 mars 2024 blir det obligatoriskt att ange ursprungsland för kött av nöt, gris, får, get och fjäderfä. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger:

– Många konsumenter vill göra medvetna val, och god information är en förutsättning för det.

Så ska informationen ges

Livsmedelsverket har tagit fram riktlinjer för hur restauranger ska kommunicera köttets ursprung. Informationen kan:

Läs också

  • Anges direkt på menyn.

  • Framgå via en skylt som uppmanar gäster att fråga.

  • Ges muntligt på begäran.

Informationen behöver dock inte finnas på hemsidor eller appar för takeaway-beställningar.

Gäller flera typer av kött

De nya reglerna omfattar kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som ingredienser i mat lagad på plats.

Konsumenter välkomnar transparens

Beslutet är en del av regeringens arbete för att öka transparensen och hjälpa konsumenter att göra mer hållbara och medvetna val. Liknande krav finns redan för kött som säljs i butik.

Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, betonar vikten av tydlig information:

– Restauranggästen har rätt att veta varifrån köttet kommer, och informationen ska vara tillgänglig för alla.

Nästa steg mot ökad medvetenhet

De nya reglerna är ett steg mot större hållbarhet och bättre konsumentinformation, något som uppskattas av både miljöorganisationer och medvetna matgäster. 

Frågan är hur snabbt restaurangbranschen anpassar sig till de nya kraven.

Läs också

Ads by MGDK