Rysk kvinna anhållen i Danmark: Misstänks ha bistått rysk underrättelsetjänst

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

11/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kvinnan misstänks ha bistått rysk underrättelsetjänst.

En rysk kvinna, central figur inom det ryska samfundet i Danmark, har anhållits misstänkt för att ha underlättat verksamhet för en främmande underrättelsetjänst i landet, enligt DR.

Kvinnan, som driver en juridisk rådgivning för rysktalande i en själländsk stad, anklagas för att ha mottagit finansiella medel från en rysk statsfond involverad i underrättelseverksamhet.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) avslöjade att anhållandet skedde i samarbete med Sydsjællands- och Lolland-Falsters Politi, efter att det framkommit att kvinnan sedan 2017 mottagit minst 338,000 danska kronor från fonden.

Dessa pengar användes för att driva ett rådgivningscenter som, enligt PET, kan ha fungerat som en del i en större påverkansoperation. Flertalet europeiska säkerhetstjänster, inklusive Estlands KAPO och Finlands SUPO, har identifierat liknande verksamheter som potentiella hot mot nationell säkerhet.

Detaljerna kring kvinnans aktiviteter kom till offentlighetens ljus genom en artikelserie i DR, där det avslöjades att hon varit i fokus för flera års utbetalningar från Pravfond – en fond som har underrättelseofficerare i ledande positioner.

Denna information hade DR erhållit från interna dokument läckta av en västlig underrättelsetjänst.

Vid tidpunkten för hennes anhållande, uttryckte PET att detta fall är kopplat till tidigare rapporter om ryska statsfonder, men inte relaterat till det nyligen avslutade valet till Europaparlamentet.

Kvinnan, som nu är anklagad enligt straffelagens paragraf 108 för samarbete med en främmande makt, väntas bli frigiven efter förhör, men ärendet är fortfarande under intensiv utredning. PET har inte önskat ställa upp på intervju, och även lokalpolisen har avböjt att ge ytterligare kommentarer.