Ryska toppgeneralen Gerasimov försvunnen i en månad: Stora spekulationer över hans öde

29/01/2024 13:44

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Toppgeneralen Gerasimov har varit försvunnen i en månad.

Mest läst idag

Generallöjtnant Valerij Gerasimov, Rysslands främsta befälhavare för trupperna i Ukraina, har varit frånvarande från offentligheten i en månad, vilket har lett till omfattande spekulationer om hans öde.

Den norska tidningen VG har granskat mysteriet kring en av Rysslands främsta militärledare.

Både VG och Newsweek rapporterar att Gerasimov senast sågs offentligt den 29 december under ett evenemang där han delade ut statliga priser till militärpersonal för deras insatser i ockupationen av Marinka i Ukrainas Donetsk-region.

Sedan dess har Gerasimov varken citerats eller nämnts av statliga medier, och han har inte synts till offentligt.

Spekulationerna började svalla tidigare i månaden efter ett ukrainskt angrepp mot en rysk befälspost nära Sevastopol och en militärenhet nära Jevpatorija på den rysk-annekterade Krimhalvön.

Rykten uppstod om att Gerasimov kunde ha dödats i attacken, särskilt då det ryktades att han befann sig vid en befälspost nära Sevastopol vid tidpunkten för attacken.

Dock har inga av dessa rykten bekräftats, och det finns inga bevis som stöder påståendena.

Jacob Kaarsbo, en senioranalytiker vid tankesmedjan Think Tank Europe, berättade för VG att det är "svårt att säga" vad som hänt med Gerasimov.

Även om det har funnits rykten sedan början av januari om en specifik attack på Krim där han var närvarande, noterade Kaarsbo också att det tidigare har funnits falska rykten om dödsfall bland många ryska toppofficialer.

Det är inte heller ovanligt att Gerasimov inte ses offentligt under längre perioder.

I en ledare i Kyiv Post i mitten av januari analyserade den pensionerade amerikanska arméöversten Jonathan Sweet och den tidigare ekonomen Mark Toth ryktena kring Gerasimov.

De ansåg det "osannolikt" att den ryska generalen var död, men noterade Kremls fortsatta tystnad och Moskvas brist på svar på förfrågningar om Gerasimovs vistelseort som intressanta.

De hänvisade till Kremls försök att förneka amiral Viktor Sokolovs död efter Storm Shadow-missilattacken mot Svartahavsflottans högkvarter den 22 september.

Den amerikanske militäranalytikern Jan Kallberg, associerad med The Center for European Policy Analysis, har också kommenterat Gerasimovs försvinnande på sociala medier-plattformen X.

Den 26 januari spekulerade Kallberg i att "något har hänt", och antydde att om Gerasimov hade avlidit skulle regimen troligtvis redan ha skyllt på ukrainarna, vilket leder till teorier om sjukhusvistelse eller frihetsberövande av säkerhetsapparaten.

Gerasimovs frånvaro är inte den första av sitt slag.

Han försvann också under flera veckor efter ett misslyckat myteriförsök av Jevgenij Prigozjin, den tidigare finansiären av det privata militärföretaget Wagner, mot Kremls militära toppbrass under sommaren.

Newsweek rapporterade att de hade nått ut till det ryska försvarsministeriet för en kommentar om ärendet men har inte fått något svar.