Ryssland kritiserar USA:s omfattande ekonomiska stöd till Ukraina: Påstår att det kommer att "förstöra" Ukraina ytterligare

Mattias Svensson

8 veckor sedan

|

22/04/2024
Nyheter
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
När USA binder sig till ett betydande hjälppaket till Ukraina, skiljer sig de globala reaktionerna åt, med Ryssland som fördömer åtgärden.

Representanthuset i USA tog ett avgörande steg på lördagen genom att rösta för att allokera 60 miljarder USD till militärt och humanitärt stöd för Ukraina.

Beslutet välkomnades av många av USA:s västliga allierade men väckte också stora kontroverser, framför allt från Ryssland som anser att åtgärden kan eskalera konflikten snarare än lösa den.

Efter den banbrytande omröstningen hyllades USA av flera västländer för sitt betydande stöd till Ukraina mitt under den pågående konflikten med ryska styrkor.

Stödpaketet omfattar vapen och olika former av assistans för att stärka Ukrainas försvarskapacitet och stödja landets civilbefolkning under den rådande krisen.

Den ryska reaktionen var dock avsevärt annorlunda.

Dmitrij Peskov, talesperson för president Putin, kritiserade beslutet som själviskt och skadligt.

"Beslutet att stödja Ukraina var väntat och förutsägbart. Det kommer att berika USA avsevärt och ytterligare förstöra Ukraina, vilket leder till fler ukrainska dödsfall på grund av regimen i Kiev," sade Peskov enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.