Ryssland öppnar upp för samtal med Ukraina men utesluter Zelensky

Skriven av Ida Hansson

5 veckor sedan

|

21/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ryssland uttrycker en beredskap för dialog om konflikten i Ukraina, men Ukrainas president Zelensky är inte välkommen vid förhandlingsbordet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov signalerar en vilja att återvända till förhandlingsbordet för att diskutera det pågående kriget i Ukraina.

Dock finns det ett villkor: Zelensky är inte inbjuden. Enligt Lavrov skulle det vara "meningslöst av många skäl" att inkludera Zelensky.

Den inledande dialogen mellan Ryssland och Ukraina startade i mars 2022 i Vitryssland och fortsatte med en ytterligare omgång i Istanbul. Trots dessa försök har inga konkreta resultat uppnåtts.

Under mötet i Istanbul presenterade Ukraina ett dokument som skisserade potentiella överenskommelser, inklusive ett åtagande om en neutral status och ett löfte att inte tillåta utländska eller kärnvapen på sitt territorium. Samtalen avbröts dock abrupt, med Ryssland som placerade all skuld på Ukraina.

Lavrovs fasta inställning

Under en öppenhjärtig intervju med flera ryska radiostationer bekräftade Lavrov Rysslands engagemang för sina militära mål samtidigt som han uttryckte en öppenhet för dialog.

"Vi är helt övertygade om att vi måste fortsätta den speciella militära operationen", förklarade han, och tog avstånd från alla möjligheter till förhandlingar med Ukrainas nuvarande ledarskap. Lavrovs kommentarer avspeglar en strategisk manöver för att omforma förhandlingssituationen genom att utesluta Zelensky, samtidigt som han betonar att Rysslands vilja att förhandla är "sannerligen äkta."

Turkiet har upprepade gånger erbjudit sig att vara värd för möten för fredsförhandlingar. Landet har en unik position som Nato-medlem men upprätthåller även en god relation med Ryssland.