Ryssland redo att förhandla med EU

Skriven av Ida Hansson

16 veckor sedan

|

29/01/2024
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Ryssland är redo.

Kremlregimen har på lördagen uttryckt sin "beredskap" att diskutera leveranser av rysk gas med Europeiska unionen, enligt Rysslands vice premiärminister Aleksandr Novak.


Detta kommer utan någon sådan avsikt eller förslag från européerna, enligt vad ryska nyhetsbyråer rapporterar och som återges av Reuters.

Det femåriga avtalet med Ukraina angående transit av naturgas från Ryssland till Europa löper ut i slutet av 2024.

Trots den ryska invasionen av Ukraina har avtalet fortsatt, med ryssarna som betalar ukrainarna för användningen av deras rörledningsnätverk.

Denna vecka rapporterade den ukrainska regeringen att den inte avser att förhandla om en förlängning av avtalet med ryssarna.

Novak, citerad av RIA, sa:

"Om den andra sidan önskar är vi redo att diskutera. Hittills har vi inte märkt en sådan önskan."

På fredagen avböjde en europeisk tjänsteman att spekulera i en fortsättning av avtalet, men tillade att EU utvärderar alla scenarier för att vara förberedda på alla eventualiteter.

Kriget i Ukraina har fått Europeiska unionen att anstränga sig för att ersätta rysk gas med alternativa resurser och grön energi.

Det ryska företaget Gazprom, som har monopol i Rysslands gassektor, fortsätter att exportera betydligt reducerade mängder gas genom ukrainska rörledningar.