Ryssland varnar för potentiellt inbördeskrig i USA

29/01/2024 11:28

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den ryska regeringen har nyligen framhållit vad den ser som en potentiell katalysator för ett inbördeskrig i USA.

Mest läst idag

Denna spekulation fokuserar på handlingarna från Texas guvernör Greg Abbott, som upprepade gånger har hamnat i juridiska strider med USA:s justitiedepartement över införandet av stränga lagar för att avskräcka migranter från att korsa gränsen.

Bidenadministrationen har märkt dessa förslag som "farliga" och "grymma."

Efter ett beslut av Högsta domstolen förra veckan som stödde justitiedepartementet, meddelade guvernör Abbott sin avsikt att trotsa domstolsbeslutet och citerade statens "rätt till försvar."

Denna ståndpunkt har fått öppet stöd från republikaner i andra delstater, vilket har lett till att flera konservativa mediepersonligheter, enligt Newsweek, varnat för ett förestående inbördeskrig.

Med anknytning till dessa uttalanden kommenterade Rysslands tidigare president och nuvarande vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, situationen.

I ett inlägg på X hänvisade Medvedev till historiska exempel där stater försökte bryta sig loss från unionen, vilket ledde till bildandet av en konfederation och slutligen ett blodigt inbördeskrig.

Han antydde att USA kunde stå inför en "olöslig konstitutionell kris" och sjunka ner i en ny, potentiellt mer destruktiv intern konfrontation.

Medvedevs uttalande antyder att den västerländska världen skulle bevittna det amerikanska tumultet med skräck och tillade: "Ja, det är deras problem."

Som svar avfärdade USA:s utrikesdepartement den ryska varningen och bekräftade att det inte finns någon juridisk möjlighet för någon amerikansk delstat att bryta sig loss.

En talesperson för departementet sa till Newsweek: "Vi vet vid det här laget att vi inte ska ta Medvedev på allvar. Detta är typiskt nonsens från Kreml."

Detta är inte första gången Ryssland har tagit upp möjligheten till ett inbördeskrig i USA.

För några veckor sedan sade Sergej Markov, en Putinistisk politisk vetenskapsman och tidigare rådgivare till diktatorn, att ett sådant scenario skulle vara direkt fördelaktigt för Ryssland.

Han hävdade i statlig television att om något verkligen startar i USA, skulle inbördeskriget i Ukraina sluta en vecka senare, enligt den amerikanska tidningen.