Rysslandsfientliga anklagelser när Finland stänger gränsövergångar med Ryssland

Skriven av Ida Hansson

26 veckor sedan

|

20/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rysslandsfientliga anklagelser när Finland stänger gränsövergångar med Ryssland.

Kreml har uttryckt djup ånger och anklagat Finland för att anta en rysslandsfientlig hållning efter Helsingfors beslut att stänga fyra viktiga gränsövergångar mot Ryssland.

Enligt Reuters syftar Finland till att begränsa tillströmningen av asylsökande, en situation som Finland påstår är orkestrerad av Moskva.

Dmitrij Peskov, Kremls talesperson, motsatte sig Finlands påståenden i en nyhetsbriefing och insisterade på att Ryssland inte driver illegala migranter mot den finska gränsen.

Han betonade att ryska gränsoperationer utförs i full överensstämmelse med internationella regler.

Stängningen av dessa övergångar, som är de mest frekventerade punkterna längs den finsk-ryska gränsen, markerar en betydande förändring i relationerna mellan Finland och Ryssland.

Peskov beklagade förlusten av tidigare goda, pragmatiska relationer baserade på ömsesidig respekt, nu överskuggade av vad han beskriver som Finlands uteslutande rysslandsfientliga attityd.

Spänningarna mellan de två länderna har eskalerat, särskilt sedan Finlands beslut att gå med i NATO i april, ett drag som drivs av Rysslands pågående militära åtgärder i Ukraina, som Ryssland refererar till som en "speciell militäroperation".

Detta beslut representerar en avvikelse från Finlands historiska ståndpunkt om icke-allians och har avsevärt ansträngt dess relationer med Ryssland.

Helsingfors nyliga anklagelser mot Moskva för att manipulera migrantflöden som vedergällning för Finlands ökade försvarssamarbete med USA förvärrar ytterligare dessa spänningar.