Skola granskas av DO efter läraranmälan: Eleverna tvingades dansa 'sexigt' för bra betyg

Ida Hansson

3 veckor sedan

|

23/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Barnen tvingades 'dansa sexigt'.

En skola i Göteborg står nu i centrum för en utredning ledd av Diskrimineringsombudsmannen (DO), efter rapporter om att en idrottslärare ska ha betett sig olämpligt under lektionstid.

Händelsen har utvecklats från enstaka observationer till en sammanhängande anmälan som engagerat både Skolinspektionen och vårdnadshavare, enligt TV4 Nyehterna.

Händelseförloppet började med att flera elever upplevde otrygghet under idrottslektionerna.

Enligt elevernas vittnesmål började lektionerna med vanliga danser, men övergick snart till att inkludera rörelser där eleverna fick instruktioner om att smeka sig över kroppen på ett sexuellt sätt, inklusive att ligga på mage och skaka på rumpan.

Läraren ska ha observerat eleverna bakifrån, vilket gjorde dem obekväma.

Vårdnadshavaren som lämnade in anmälan till Skolinspektionen uppger även att barnet känt sig obehagligt till mods och att läraren aktivt försökt föra tillbaka eleven till dansen när hen velat avbryta.

Läraren uppges även ha gått in i tjejernas omklädningsrum för att till exempel "hämta en tröja".

Trots att flera elever klagat på lärarens beteende och anmält det till skolan, tog skolan inte deras berättelser på allvar.

I ljuset av dessa rapporter har DO nu begärt svar från Göteborgs kommun för att se över händelserna och bedöma lämpliga åtgärder.