SMHI rapporterar: Stor väderförändring på väg

Skriven av Henrik R

46 veckor sedan

|

06/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Stor väderförändring på väg.

Efter en period med oförutsägbart väder och skurar som påverkar stora delar av Sverige, verkar landet nu vara på väg in i en betydande förändring av väderleken.

Ett svagande lågtryck som orsakat regnskurar över hela landet under kvällen och natten kommer att avta allt mer under de kommande dagarna, enligt rapporter från Svenska Meteorologiska Institutet (SMHI). Men njut av solskenet medan du kan, för det ostadiga vädret kommer att återvända med perioder av regn nästa vecka.

Torsdagskvällen kommer att bevittna skurar, huvudsakligen i Svealand och södra Norrland, medan Götaland kommer att uppleva klart väder på vissa platser.

Dock kommer det att vara ganska blåsigt med friska sydvästliga vindbyar. Öland och Gotland kan förvänta sig mest klart till halvklart väder. För norra Norrland blir det mestadels molnigt, men södra Lappland kan få lite kvällssol.

Fredagen kommer att se skurarna förflytta sig norrut. På morgonen kommer det fortfarande att finnas skurar över stora delar av Svealand och södra Norrland, men skurar kommer också att börja i norra Norrland.

Molnighet och skurar kommer att dominera under dagen, med skurar främst över östra Svealand och större delen av Norrland.

Götaland kommer däremot att vara mycket soligare med mestadels uppehåll och temperaturer på upp mot 20 grader eller lite mer på många håll, men med tidvis friska vindbyar. Även i nedre Tornedalen kan man förvänta sig ganska soligt väder och temperaturer omkring 20 grader.

Helgen lovar stabilare väder med lågtrycket som rör sig österut över Finland och ersätts av en högtrycksrygg. Detta kommer att medföra mer sol över stora delar av landet.

Men i ett stråk från nordöstra Götaland och östra Svealand och vidare upp mot norra Lapplandsfjällen finns tendenser till eftermiddagsskurar, framförallt under lördagen. Med högtrycket kommer också varmare luft in över landet och temperaturen kommer att ligga nära 25 grader i söder och omkring eller lite över 20 grader i norr i samband med soligt väder.

Nästa vecka tyder mycket på att det ostadiga vädret återvänder med perioder av regn och dagstemperaturer mellan 15 och lite över 20 grader.

Med denna prognos ser det ut som att vi kommer att få smaka på sommarens värme och solsken denna helg, innan vädret återigen blir svalare och mer ostadigt. Så packa picknickkorgen, hitta din favoritsommar