SMHI: Regn i norr och sol i väst

Henrik R

49 veckor sedan

|

02/08/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Regn i norr och sol i väst.

Under onsdagsmorgonen kommer kraftiga skurar att dröja kvar lokalt, främst över delar av norra Götaland samt östra och mellersta Svealand. Dessa skurar kommer att röra sig långsamt åt nordväst samtidigt som de avtar i intensitet.

Norr om detta område kommer ett sammanhängande regnområde att röra sig in från sydost över Norrland. Lokalt kan regnet bli kraftigt och ge rikliga mängder, och det kan även förekomma åska. I fjälltrakterna kan det kanske bli någon solglimt innan regnet når även här.

Längre söderut kommer det först att vara allmänt mycket molnigt och på flera håll skurar. Det kommer att lätta från sydväst och på eftermiddagen väntas västkusten få det soligt. Inre delarna av Götaland samt östra och sydvästra Svealand kommer att ha växlande molnighet och bara lokalt skurar, som kan ha enstaka åskslag.

På kvällen kommer dock ett annat regnområde att röra sig in söderifrån över södra Götaland och under natten mot torsdag även över norra delarna. Även i samband med detta kan det lokalt förekomma åska.

Torsdag och fredag: Nytt lågtryck med regn söderifrån

Under torsdagen kommer regnet att sprida sig norrut och väntas även beröra en stor del av Svealand och sydligaste Norrland. Samtidigt kommer regnet i norr att röra sig vidare norrut och följas av växlande molnighet med en del sol och bara lokala skurar.

Under fredagen väntas en hel del moln och skurar att dröja kvar över landet, men särskilt på eftermiddagen kan dessa varvas med solstunder på många håll.

Mer utrymme för sol i helgen?

På lördag ser det just nu ut som att det på flera håll kan bli lite längre soliga stunder av och till, främst i västra Götaland och i Svealand, där det tidvis kan vara mer molnigt med skurar.

För söndagen är utvecklingen ännu mer osäker, men i det senaste prognosmaterialet väntas mer molniga områden med skurar, då främst över Norrland.