SMHI: Regn i söder, solglimtar i norr och ett omfattande lågtryck i sikte

Skriven av Henrik R

42 veckor sedan

|

03/08/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Regn i söder, solglimtar i norr och ett omfattande lågtryck i sikte.

Ett regnområde som för närvarande ligger över Götaland kommer under dagen att sprida sig över Svealand och sydligaste Norrland. Lokalt kan detta ge rikliga mängder regn.

Längre norrut kommer det att lätta upp söderifrån, med växlande molnighet och sol på många håll, och endast lokala skurar. Ett undantag är norra Norrlands inland och fjälltrakter, där mycket moln och delvis regn kan dröja kvar. Det kommer att fortsätta blåsa i norra fjällen.

Veckoslut med mer utrymme för sol

Imorgon väntas regn och skurar dröja kvar över östra Svealand och Norrlands kustland. På eftermiddagen kommer det även att bildas skurar i stråk över nordligaste Götaland, västra Svealand och norra Norrlands inland och fjäll, lokalt med åska. I övrigt kommer det att vara varierande molnighet med solstunder på flera håll.

Under helgen kommer det generellt att vara växlande molnighet med en del sol. Under lördagen kommer det främst i och kring Svealand att vara tidvis mer molnigt med skurar. På söndag, som det ser ut nu, kommer detta främst att gälla Norrland.

Nästa vecka kan inledas med omfattande lågtryck

Ett lågtryck väntas bildas under söndagen över östra Europa, vid gränsen mellan mycket varm luft och betydligt svalare luft.

Lågtryckets bana och utveckling är ännu svåra att bedöma, men mycket pekar på att lågtrycket under måndag och tisdag kommer att röra sig in över Skandinavien och Sverige och för med sig en hel del regn och blåst. Från mitten av veckan ser väderläget ut att stabiliseras en del.