SMHI varnar: Värmerekord väntar i flera regioner

Ida Hansson

3 veckor sedan

|

24/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
SMHI har utfärdat varningar för höga temperaturer över stora delar av Sverige, inklusive Svealand, nordöstra Götaland och sydöstra Norrland.

En värmebölja med temperaturer upp till 30 grader förväntas från och med tisdag denna vecka och kan komma att pågå till åtminstone torsdag.

Meteorolog Kristin Sahlström på SMHI förklarar att ett högtryck för med sig varmluft, vilket gör att temperaturerna stiger dramatiskt redan under måndagen med upp till 25 grader och sedan ytterligare under veckan.

"Värmen kommer att hålla i under veckan, men hur länge den varar efter det är osäkert," tillägger hon.

Äldre särskilt utsatta

Äldreförvaltningen i Stockholm, med kommunikationschef Carl Smitterberg i spetsen, tar tidigt initiativ för att förbereda stadens äldre inför värmen.

"Vi är vana vid de här situationerna och har rutiner för att se till att äldre får i sig vätska och kan vistas i svalare utrymmen," förklarar Smitterberg enligt Aftonbladet.

Han tillägger att längre perioder av hög värme skulle kräva ytterligare åtgärder, såsom ökad tillsyn i hemtjänsten.

Riskerna som höga temperaturer för med sig är inte begränsade till påfrestningar på kroppen, särskilt för riskgrupper som äldre.

Sahlström på SMHI varnar också för ökad brandrisk i skog och mark under torra och varma förhållanden. Området som omfattas av varningarna sträcker sig från Jönköping i söder till Örnsköldsvik i nordost.