Spansk polis varnar svenskar

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

06/07/2023
Spansk polis varnar svenskar.

Spanska polisen varnar nu för svenska kriminella grupper som har etablerat sig utomlands, särskilt längs den spanska solkusten.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning finns det nästan 1 000 svenska brottslingar på den spanska solkusten, som använder brutala metoder för att skaffa sig makt.

Spanska polisen är oroade över svenskarnas lättsinniga inställning till våld.

"När konflikter uppstår tar de lätt till våld, kidnappningar och mord", säger en spansk polisinspektör till Uppdrag granskning.

Det har blivit allt vanligare att svenska medborgare förekommer i spanska polisutredningar.

Situationen har förvärrats snabbt under de senaste 5-10 åren.

"Jag skulle säga att den svenska maffian är på samma nivå som till exempel brittisk eller nederländsk maffia. Till antalet är de färre men ledarna har lika stor makt", säger den spanska polisinspektören, som är stationerad i kuststaden Marbella.

Marbella är ett av de områden som de kriminella svenskarna har "tagit över". Efter en våldsvåg 2018 etablerade sig flera svenska gäng i staden.

"Jag vet inte om allmänheten har ändrat sin syn på det svenska levnadssättet. Men polisen har insett den potentiella farligheten hos de svenska kriminella organisationerna. Och de fick oss att se en verklighet i Sverige som vi inte hade uppfattat tidigare", sa en invånare i Marbella till Aftonbladet 2022.

Marbella, som ligger cirka sex mil väster om Malaga och har en befolkning på cirka 100.000 invånare, har blivit ett viktigt näste för kriminella grupperingar som ägnar sig åt narkotikahandel.

Närheten till Marocko, världens största producent av hasch, är den primära anledningen till varför kriminella gäng från hela världen etablerar sig i Marbella.