Spekulationer kring Putins deltagande i presidentvalet 2024 tar fart

03/10/2023 19:49

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Spekulationerna tar fart.

Mest läst idag

Enligt nyliga rapporter från Arabnews kan Rysslands president Putin snart tillkännage sin kandidatur inför presidentvalet 2024.

Om detta blir verklighet kan han potentiellt förlänga sin regeringstid till 2030, vilket skulle göra honom till den längst sittande ryska ledaren sedan Josef Stalin.

Källor nära presidentadministrationen antyder att Putin kan göra detta tillkännagivande under en konferens som är planerad till november.

Det slutliga beslutet ligger helt och hållet hos Putin, och Kreml har ännu inte kommenterat saken.

Putin, som fyller 71 år den 7 oktober, har varit vid makten sedan den sista dagen av 1999, då han övertog presidentskapet från Boris Jeltsin.

Hans tid vid makten har överträffat till och med Leonid Brezjnevs, vilket gör honom till en dominerande figur i rysk politik.

Trots att Putin inte står inför någon betydande valkonkurrens, brottas han med en rad utmaningar, inklusive det pågående kriget i Ukraina och dess påverkan på Rysslands relationer med väst.

Konflikten har lett till den mest betydande konfrontationen med västliga makter sedan Kubakrisen 1962.

Västländer ser Putin som en krigsförbrytare och diktator, och anklagar honom för att ha lett Ryssland in i en konflikt som har försvagat nationen och enat väst mot den.

Trots spekulationer och uttalanden från Kremls talesman Dmitrij Peskov om att Putin skulle vara oslagbar om han bestämmer sig för att ställa upp, har det ännu inte kommit någon officiell bekräftelse.

Putin har sagt att han endast kommer att tillkännage sina planer efter att parlamentet utlyser presidentvalet, vilket enligt lag ska ske i december.