Svenska kebabtillverkare säljer förbjudna produkter: Listeriabakterier och mögel

20/11/2023 07:32

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kebaben levereras till restaurangen trots listeriabakterier och mögel.

Mest läst idag

I Skåne har en kebabtillverkare, Skåne Kebab Döner, hamnat i blåsväder efter att ha sålt hundratals kilo kebab trots ett förbud från Livsmedelsverket.

Anläggningen, som levererar till kunder över hela landet, upptäcktes ha allvarliga hygieniska brister under en inspektion den 10 oktober.

Inspektörer fann kebab förvarad på bord med ingrodda fettrester och mögel. Det rapporterar SVT Nyheter.

Situationen förvärrades när Livsmedelsverket vid ett senare besök upptäckte listeria i den färdigstekta kebaben, en bakterie som är särskilt farlig för gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

Som svar utfärdade myndigheten ett förbud mot försäljning av kött från anläggningen.

Trots detta förbud har SVT Nyheter Skåne avslöjat att företaget fortsatt att sälja sina produkter. Minst två grossister och en restaurang har mottagit kebab från Skåne Kebab Döner efter förbudet.

Ett halvt ton kebab levererades till en stor grossist, som sedan distribuerade produkterna vidare till restauranger och butiker.

Grossisterna har hävdat att de inte informerats om förbudet, varken från tillverkaren eller Livsmedelsverket.

Efter att SVT Nyheter Skåne informerade grossisterna om förbudet, har de stoppat framtida inköp från tillverkaren och dragit tillbaka köttet från sina sortiment.

Företagets vd har förklarat den fortsatta försäljningen som ett missförstånd av Livsmedelsverkets beslut, trots att förbudet klart inkluderade både tillverkning och försäljning.

Livsmedelsverket har nu inlett ett samarbete med Malmö stad för att effektivisera sitt arbete och säkerställa att förbudet efterlevs.

Företagets vd har lovat att informera sina kunder om förbudet och att anläggningen för närvarande saneras.