Svenska regissörens kontroversiella Trump-film får kritik från ex-presidenten

Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

21/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trump har inte mycket positiv att säga om den svenska regissören.

Den svenskiranske regissören Ali Abbasi har nyligen blivit måltavla för hot om stämning från den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump, efter premiären av hans senaste film "The apprentice" vid filmfestivalen i Cannes.

Filmen, som porträtterar Trumps uppgång i New York under 70- och 80-talen, har väckt stor uppmärksamhet både för dess innehåll och de starka reaktioner den framkallat.

Under tisdagens presskonferens i Cannes, förklarade Abbasi sin vision för filmen som en "punkversion av en historisk film", och betonade att han inte strävat efter att fastställa vad som är korrekt historiskt.

Hans tidigare arbeten inkluderar den prisbelönta thrillern "Holy spider" och det hyllade dramat "Gräns", vilket cementerat hans ställning som en av svensk films lysande internationella stjärnor.

Filmen, som gestaltar Trump som en ambitiös och i början naiv affärsman som korrumperas av makt och framgång, har orsakat stor upprördhet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Marvelstjärnan Sebastian Stan spelar den unga Trump, medan Jeremy Strong från "Succession" gestaltar hans mentor Roy Cohn.

Filmen skildrar dramatiska händelser som våldtäkt och svek, vilket kulminerade i en nästan tio minuters stående ovation vid dess avslutning i Cannes.

Trump har reagerat starkt mot filmen. Genom sin kampanjs talesperson Steven Chung har Trump uttryckt att han avser att stämma Abbasi för vad han anser vara "medvetet falska påståenden".

Chung beskriver filmen som "skräp" och ett verk som "underblåser lögner".