Svenska varor förbjuds

Henrik R

49 veckor sedan

|

10/07/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Svenska varor förbjuds.

Efter att koranen bränts i Sverige har det uppstått starka reaktioner i flera muslimska länder. Nu har Huthirebellerna, som kontrollerar den norra delen av Jemen inklusive huvudstaden Sanaa, beslutat att förbjuda import av svenska varor.

Detta är ett svar på koranbränningen och ses som en protesthandling, rapporterar Reuters.

Handelsministern i Jemen har uttryckt att landet är det första muslimska landet att förbjuda import av svenska varor efter "kränkningar och vanhelgande av muslimernas heligaste".

Trots att importen av svenska varor till Jemen är begränsad, ser ministern ett värde i att införa förbudet. Han anser att det är det minsta Huthirebellerna kan göra efter koranbränningen och uppmanar andra muslimska länder att införa ett liknande förbud.

Denna händelse kommer efter att Rasmus Paludans koranbränningar under vintern uppmärksammats och en man valt att bränna koranen utanför en moské i Stockholm.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varit mycket kritisk mot Sveriges hantering av situationen.

Den svenska regeringen har fördömt bränningen och uttryckt att uttryck för rasism, främlingsfientlighet och intolerans "inte har någon plats i Sverige eller i Europa".

Utrikesdepartementet beskriver brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, som en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation.