SVT Barn firar 20 år av barnprogram

Henrik R

53 veckor sedan

|

08/07/2023
SVT Barn firar 20 år av barnprogram

SVT Barn, Sveriges första kanal enbart för barn, firar 20 år. Sedan starten 2002 har kanalen varit en trygg plats för barn att njuta av sina favoritprogram. För att fira detta jubileum kommer SVT Play att hålla en nostalgifest, där tittare kan njuta av gamla favoriter.

SVT har alltid haft barnprogram, och varje generation sedan 1950-talet har sina egna starka minnen från dessa program. Men 2002 fick Sveriges barn sin alldeles egna kanal, Barnkanalen. Sedan dess har kanalen utvecklats och digitaliserats, och är nu känd som SVT Barn, tillgänglig både som en kanal och som en app.

SVT Barn erbjuder ett brett utbud av program på svenska, i svenska miljöer som barn som bor i Sverige kan känna igen sig i. Dessutom sänder SVT Barn barnprogram på Sveriges minoritetsspråk.

Bland de mest minnesvärda programmen genom tiderna finns Bolibompadraken, Minimello och Sommarskuggan. Bolibompadraken har numera fått liv och massor av barn runt om i Sverige kan dansa drakdansen.

Hundratusentals Minimelloartister skapade av barn har skickats in under årens lopp och det är få barn i Sverige som idag inte känner till Sommarskuggan eller barnens eget nyhetsprogram Lilla Aktuellt.

Några av programmen har utvecklats och lever kvar, som Bolibompa och Sommarlov. Traditionen med Sommarlov, som i sommar sänds för trettonde året från Malmö, låter barnen interagera genom olika teman varje sommar.

Lilla Aktuellt, som sänder nyheter för barn hela året, har genomgått en resa. Från att ha sänt ut ett program varje dag så jobbar nu redaktionen med korta nyhetsprogram på Play och har ständig dialog med barnen via sina sociala medier.

SVT Barn är i ständig förändring och har en kontinuerlig dialog med barnen och deras föräldrar. De fångar upp barnens behov och producerar och sänder program om barnens liv och vardag. De är måna om sina starka traditioner som Julkalendern, Sommarlov och Bolibompa och tycker det är viktigt att ha program som fångar upp de känslor och tankar som barn brottas med idag, som exempelvis Klassen, Jobbigt och Strula.

Vad tycker du om SVT Barns 20-årsjubileum? Hur har kanalen påverkat dig eller dina barn? Vilka är dina favoritprogram från SVT Barn och varför? Dela gärna dina tankar och åsikter.