Systembolaget höjer vinpriserna till rekordnivå

Skriven av Henrik R

40 veckor sedan

|

21/08/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Prisökning på Systembolaget: Vin blir dyrare på grund av valutakurs och tillgång på glas

Inför den kommande prisjusteringen den 1 september förväntas en rekordhög höjning. En flaska vin som kostade 119 kronor förra hösten kan komma att öka med 10 kronor.

Tidigare höjningar av Systembolagets priser har tillskrivits inflationen. Denna gång är det dock den svaga kronan som påverkar importpriserna och därmed priserna på hyllorna. Förra veckan nådde kronan sin lägsta nivå någonsin, 11,83 mot euron.

"Vi har tidigare haft relativt små prisökningar tills inflationen började påverka för ett år sedan. Senast i mars genomförde vi den högsta prisökningen hittills. Vi tillåter leverantörerna att uppdatera priserna två gånger om året. Det är dock först i augusti vi får en fullständig överblick över prisförändringarna", säger Ulf Sjödin, ansvarig för sortimentet på Systembolaget till Dagens Nyheter.

Två prisjusteringar per år

Systembolaget höjer priserna två gånger om året, på våren och hösten. Hittills har den största prisökningen för vin legat på 3 procent. Men enligt en leverantör som DN har pratat med kommer den siffran att överträffas avsevärt.

"Om vi vill behålla vår marginal måste prisökningen vara större än så", säger Leif Stålbalk från Principium Dryck till tidningen.

Än så länge kan varken Stålbalk eller Systembolaget ange exakt hur mycket högre priserna kommer att bli. För Stålbalks eget företag har dock valutakursen redan resulterat i en ökning av importkostnaderna med 7,5 procent bara under året.

"Utöver det har vi högre kostnader för logistik, transport och något högre råvarukostnader. Många glasflaskor tillverkas exempelvis i Ukraina, och på grund av både pandemin och kriget har tillgången på glas försämrats. Det är svårare för våra producenter att få tag på".

Klicka här för att komma tillbaka