Tidigare Kremlvakt avslöjar Putins hemligheter: 'Krigsförbrytare'

Ida Hansson

43 veckor sedan

|

18/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu avslöjar han Putins hemligheter.

En tidigare vakt i Kreml har i en intervju avslöjat att Rysslands president Vladimir Putin är rädd för att få COVID-19 och tillbringar mycket tid i privata "bunkrar".

Gleb Karakulov, som tidigare tjänstgjorde som kapten i den federala vaktstyrkan (FSO), flydde från Ryssland förra året på grund av sitt motstånd mot kriget i Ukraina.

Han berättade att Putin ofta reser med privat tåg och tar med sig en privat telefonkiosk på resor till andra länder för att säkerställa att kommunikationen inte övervakas. Det upplyser Newsweek.

Karakulov, som arbetade för Putin, kallade sin tidigare chef för en "krigsförbrytare" och uppmanade andra Kreml-officerare att sluta följa order i protest mot kriget i Ukraina.

Han sade att Putin är extremt rädd för att få COVID-19 och tillbringar mycket tid borta från människor i sina privata bostäder, som kallas hans "bunkrar".

Karakulov tillade att Putin är teknikfientlig och att han aldrig sett honom använda en mobiltelefon eller internet under sina år i FSO.

Karakulov berättade också att Putin ofta använder sitt personliga tåg för långdistansresor eftersom det är "mindre iögonfallande".

Han sade att presidenten föredrar detta färdsätt eftersom "flygplan dyker upp på vissa tjänster/nätverk", medan tåg inte kan spåras på något informationsresurs. Det görs för "smygändamål".

Karakulov avfärdade också rykten om att Putin lider av en allvarlig sjukdom.

Han sade att den ryska ledaren har regelbundna läkarundersökningar och "är i bättre hälsa än många andra människor i hans ålder".

Karakulov uppmanade också sina tidigare kollegor i FSO att sluta följa order i protest mot kriget i Ukraina, som han karakteriserade som en olaglig attack på en suverän stat.