Tonåring förts till sjukhus med allvarliga brännskador efter TikTok-trenden

Skriven av Ida Hansson

127 veckor sedan

|

03/01/2022
Myndigheterna vänder sig direkt till föräldrarna och uppmuntrar dem att föra samtal med sina barn om eventuella farliga trender som de kan se på nätet.

Myndigheter i East Haven, Connecticut, har bekräftat att en lokal tonåring fick allvarliga brännskador den 28 december efter att ha deltagit i en TikTok-trend.

De uppger vidare att "whoosh-trenden" är den senaste i raden av olika TikTok-utmaningar, som föräldrar måste vara försiktiga med.

Tonåringen återskapade ett klip han såg på TikTok, som går ut på att tända alkohol i en flaska för att skapa ett "whoosh"-ljud.

Det gick dock inte som förväntat och han fördes i all hast till Yale Children's Hospital och överfördes sedan till Bridgeport Hospital Burn Center, enligt WFSB.

"Det kunde lätt ha lett till ett dödsfall och en stor brand i huset. Alkohol är en brandfarlig vätska och kan fungera som en accelerator", säger Marcarelli om brandkåren, enligt Hartford Courant.

På TikTok visar dussintals videor relaterade till utmaningen, med människor som sätter eld på alkohol i stora plastkannor, och experimenten utförs ofta av forskare eller lärare.

Men nu har barn börjat försöka göra whoosh-experimentet utan övervakning, vilket kan få katastrofala konsekvenser.

TikTok berättar i en kommentar till People att de kommer att ta bort alla "whoosh"-videor som inte följer de rätta säkerhetsåtgärderna.

"Vi förstår att detta skolexperiment kan utföras säkert med rätt försiktighetsåtgärder, men videor utan synliga säkerhetsåtgärder kommer att tas bort från vår plattform", förklarade en representant, som sedan tillägger:

"Vi arbetar också med att lägga till varningsetiketter till videos som utförs i en kontrollerad miljö, även om de inte rekommenderas i folks For You-flöden."

Tomma löften

Statsåklagaren William Tong har kommenterat TikToks bristande ansvar i samband med det farliga "Whoosh Bottle Experiment", som fick finnas kvar i appen.

Han menar att det är tomma löften från TikToks sida.

"Vi har tidigare försäkrats av TikToks chefer att de har system på plats för att ta bort detta skadliga innehåll, men det är klart att dessa system inte fungerar. Ett barn från Connecticut har nu skadats allvarligt på grund av det farliga innehållet på deras plattform, säger han och tillägger:

"Vi förväntar oss att träffa TikToks ledare, föräldrar och pedagoger från Connecticut i början av 2022 och uppmuntra dem att anstränga sig för att bättre skydda våra barn."