Tre män frikända för våldtäkt: Nu namnger Andrea dem för att varna andra

Skriven av Johanna Frid

405 veckor sedan

|

18/08/2016
En taxichaufför förklarade i rätten att den unga kvinnan var medvetslös och blev omkringburen som en säck potatis. Tre män är nu frikända för våldtäkt.

Ett våldtäktsfall skapar rubriker i Norge för närvarande. 21-åriga Andrea Voldum har själv tagit upp kampen mot tre män som hon hävdar har våldtagit henne. Fallet har skapat en stor debatt.

Männen har själva erkänt att de gav Andrea Voldum droger och därefter hade sex med henne efter en fest i staden Hemsdal, i mars 2014, skriver TV2 Norge. Trots detta blev de inte dömda för våldtäkt eftersom man inte funnit bevis för att Andrea Voldum inte var i stånd att säga ifrån. Det råder därför tvivel om huruvida männen förstod att den unga kvinnan inte ville ha sex med dem, och därför har de inte blivit dömda.

Istället ska de tre männen betala 300 000 kr i ersättning.

Andrea Voldum, som bara var 18 år då händelsen utspelade sig, känner sig kränkt av domen och har valt att offentliggöra namnen på de tre männen på Facebook. Hon är rädd för att andra ska drabbas som hon själv. Både fallet och Voldums beslut att offentliggöra namnen blir nu häftigt debatterade i Norge.

Samtliga domare röstade för att de tre männen, som samtliga är i 30-årsåldern, skulle dömas. Nämndemännen som är civila personer utifrån röstade dock för att männen skulle frikännas. Kvinnan medger att hon tagit MDMA som hon säger gjorde henne medvetslös.

Blodprover har visat mängden av MDMA i hennes blod kunde ha fått allvarliga konsekvenser och i värsta fall tagit livet av henne.

Nu överväger de tre männen att stämma Andrea Voldum för att hon offentliggjort deras namn.

- Jag lägger ut deras namn för att jag vill informera vänner och vänners vänner om dem. Det är det. Jag la inte ut det för att få hämnd, bara för att upplysa om att det här är farliga män. Jag vill inte att andra ska uppleva det som jag har gjort, säger Andrea Voldum om sitt beslut att gå ut med namnen.

En av de anklagade männen har varit tvungen att fly från landet på grund av hot. En norsk kvinnoorganisation vid namn Kvinnofronten har varit med och demonstrerat för att visa sympati med den 21-åriga kvinnan, och med liknande händelser.

Debatten har även förekommit i Sverige, där samtyckeslagstiftningen har debatterats.