Väderprognos för Sverige: Sol, regn och lätt vind i helgen

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

14/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sol, regn och lätt vind i helgen.

Fredagen bjuder på varierat väder över hela Sverige. Nattens molnområden förväntas röra sig öster- eller nordostut, samtidigt som de luckras upp en del.

I sydvästra delarna av Götaland förväntas molnen dominera under större delen av fredagen, men solen kommer att bryta igenom mot kvällen. I övriga Götaland kommer det att vara mestadels soligt.

I södra Svealand kommer det att vara mycket sol efter att nattens moln har lättat, medan det i de norra delarna samt det sydligaste Norrland förväntas vara ganska mycket moln. Här kommer det också att vara lokala skurar som kan åtföljas av åska.

Även i södra och mellersta Norrland kommer det att vara perioder med mycket moln och en del skurar, som lokalt kan vara intensiva med åska. Vid kusten kommer det dock också att vara perioder med sol. I det nordligaste Norrland kommer det att vara varierande molnighet med perioder med sol.

Temperaturen kommer generellt att ligga mellan 17-22 grader, men kan sjunka till omkring 15 grader i samband med skurar. I fjällområdena kommer temperaturen att vara mellan 7-10 grader.

Helgvädret: Sol, regn och lätt vind

Natten till lördag förväntas ett mindre regnväder röra sig in från sydväst och passera norrut, främst över nordvästra Götaland och västra Svealand. I övriga södra Sverige kommer solen att varvas med perioder med moln.

I den norra halvan av landet kommer det att vara mycket utrymme för solen, men det kommer också att vara lokala skurar med åska, särskilt i Tornedalen.

På lördag kväll förväntas ett mer omfattande regnområde röra sig in från sydväst. Detta kommer att nå de mellersta delarna av landet redan på morgonen, och det kan lokalt vara kraftiga nederbördsmängder och starka vindbyar. Regnet kommer att fortsätta in i söndagen och röra sig in över landets nordligaste delar, medan det längre söderut kommer att varva mellan skurar och sol. Det ser också ut att bli generellt lite blåsigt med friska till lokalt kraftiga vindbyar.

Nästa vecka börjar med lågtryck

Nästa vecka ser ut att börja med varierande molnighet och periodiska skurar som drar in med västlig vind, varvat med kortare eller längre soliga perioder. I mitten av veckan kan det bli lite lugnare, men det kommer fortfarande att vara skurar här och där.