Varför äter din hund avföring? Här är den överraskande svaret

Skriven av Jakob A. Overgaard

53 veckor sedan

|

18/05/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alla har nog sett sin hund äta sin avföring. Synen är ofta avskyvärd, och vetenskapen är inte säker på varför de gör det. Men de har några teorier om det.

Delikatess

Det stora paradoxet är att hundar håller sina "grottor" rena samtidigt som de visar avsky mot avföring, men ändå händer det. En av anledningarna till att hundar äter sin avföring kan vara att de helt enkelt vill undvika att bli tillrättavisade av sin ägare.

Det tyder alltså på att det är inlärd beteende de har utvecklat om de råkar göra det inomhus istället för utomhus i naturen eller vid trottoarkanten.

Redan från valpstadiet kan hundar ha lärt sig detta, eftersom modern äter sina valpars avföring för att upprätthålla deras hygien.

En annan överraskande anledning kan vara att det är ett sätt för hundarna att helt enkelt "absorbera" kraften från mer dominanta hundar. När de äter avföring från en sådan hund känner de att de får mer kraft från den hunden.

Så utbrett är det

Forskning från Harold Herzog visar att av 3 000 tillfrågade hundägare hade 23% "gjort direkt bekantskap" med denna syn av deras hund. 16% sa att det var en vanlig del av deras hunds kost.

900 av de tillfrågade hade köpt produkter för att minska denna praxis, men ingen av dem fungerade.

Var kommer det ifrån?

Det mest uppenbara är att det kommer från deras förfäder, vargen. Men faktum är att vargen inte upprepar denna praxis.

Vilda hundar å andra sidan tenderar att vilja göra detta. Det kan därför vara en genetisk arv från deras hundförfäder. Det är därför också mycket svårt att bli av med det igen, eftersom det är inbyggt i hundens arv.

Så hundägare får leva med det ett tag till, tills det finns en möjlighet att lösa det om de vill det.