Varför du aldrig ska bromsa hårt vid fotofällor

Henrik R

49 veckor sedan

|

05/07/2023
Nyheter
Presse-fotos.dk
Presse-fotos.dk
Förarna måste vara tydliga: det är inte lämpligt att bromsa hårt vid fotofällor.

Det är en bekant scen för många, en hård inbromsning för att undvika en böter. I själva verket visar det sig att nästan var femte förare reagerar genom att bromsa kraftigt vid synen av en fotofälla.

Men nu är det klart: du bör inte bromsa när du märker en fotofälla. Poängen är att om du bromsar kraftigt i hopp om att undvika en böter, kan du faktiskt skapa en farlig situation på vägen.

En ny studie, utförd av Kantar Gallup för Gjensidige, avslöjar detta. Här medger nästan var femte förare att de har bromsat hårt när de märkte en fotofälla vid vägkanten.

Detta har lett till att Henrik Sagild, skadedirektör på Gjensidige, påpekar att det kan ha mycket allvarligare konsekvenser än bara ett meddelande från polisen i din digitala brevlåda:

"Fenomenet med att bromsa när du märker en fotofälla är också känt som 'kängurukörning', och även om det kan verka harmlöst, är det faktiskt farligare än många tror. De plötsliga inbromsningarna ökar avsevärt risken för bakifrånkollisioner och kräver därför stor uppmärksamhet och avstånd från andra trafikanter," säger han.

Studien visar också att mer än en tredjedel av förarna har upplevt denna situation på de danska vägarna. De tvekar inte att beskriva hur allvarliga konsekvenserna kunde ha varit.

Henrik Sagild hoppas att detta också får förarna att tänka efter och samtidigt uppmanar han till ansvarsfull körning.