Varnar svenskarna: Kan starta brand medan vi sover

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

28/06/2023
Varje år rycker brandkåren ut till 3500 bränder i bostäder.

Ett antal myndigheter har gått samman om en kampanj för att få oss svenskar att tänka efter när vi laddar saker.

Men till skillnad från den allmänna trenden för 2022 är orsaken inte att vi ska spara på el - i stället handlar det om att rädda våra liv.

Många svenskar laddar nämligen sina telefoner, iPads, datorer och andra elektroniska enheter där det passar oss, till exempel i sängen eller soffan, eftersom vi vill se till att vi har ström när vi vaknar eller är klara med det senaste avsnittet av vår favoritserie.

Men det är direkt livsfarligt att ladda elektronik på en tygunderlag. Se bara i videon nedan, hur snabbt det kan gå helt fel.

Artikeln fortsätter under videon.

Mads Dalgaard, som är befäl i Beredskapsstyrelsen, berättar att 400 av de 3500 bränder som brandkåren rycker ut till varje år i Sverige, är relaterade till elektricitet. Det motsvarar mer än var tionde brand.

Problemet med att lägga något på laddning på ett mjukt underlag som sängen eller soffan är att elektroniken inte har möjlighet att bli av med värmen ordentligt. När värmen sedan byggs upp ökar risken för att något tänds, och det kan faktiskt hända inom några minuter.

Antalet bränder som startas av elprodukter ökar här hemma, och från 2018 till 2021 har antalet sådana bränder faktiskt mer än fördubblats på landsnivå.

Därför har Säkerhetsstyrelsen, Beredskapsstyrelsen och Brand- och Säkerhetstekniska Institutet gått samman om en kampanj som ska göra oss mer medvetna om var vi lägger våra saker för laddning.

De tre bästa tipsen från de statliga myndigheterna lyder:

Använd endast oskadade elprodukter

Placera aldrig dina elprodukter på ett lättantändligt material som till exempel en säng eller en soffa

Sätt upp brandvarnare i ditt hem