Varningsutrop till alla sommarresenärer: Se upp för detta

Johanna Ekman

2 veckor sedan

|

06/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sommarresenärer bör vara vaksamma.

Sommaren är här, och för många svenskar innebär det en resa utanför landets gränser.

Många planerar sina semestrar med förväntan och glädje, men i takt med att semesteraktiviteterna ökar, ökar även risken för att bli utsatt för phishing-attacker.

Check Point Research (CPR) varnar nu för en markant ökning av phishing-attacker relaterade till sommaren och uppmanar alla att vara extra uppmärksamma när de bokar semester, flygresor och boenden.

Det rapporterar Tealtech.

Falska domäner och bedrägliga resewebbplatser

I maj månad observerade CPR en betydande ökning av phishing-attacker som på något sätt var kopplade till sommaren.

Antalet nya domäner relaterade till semesterresor ökade markant jämfört med förra året, och många av dem var antingen skadliga eller misstänkta.

Enligt CPR registrerades över 25 000 nya domännamn som hänvisade till sommarsemestern bara under maj månad. Av dessa väckte nästan 800 misstankar hos experterna.

Många av de nya domännamnen refererar till kända resesidor i syfte att vilseleda människor som har bokat semester. Målet är att lura offren att ange sina uppgifter på en falsk sida.

Riskerna med falska webbplatser

I värsta fall blir offren förvirrade över de äkta och de falska sidorna.

Konsekvenserna kan vara obehagliga, om man till exempel råkar betala falska avgifter eller identifierar sig själv genom en falsk webbplats. Det är därför avgörande att vara extra uppmärksam och vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig mot dessa hot.

Goda råd för att skydda sig mot sommarens cyberhot
  • Bekräfta webbplatsens äkthet: Kontrollera https-märket i adressfältet och leta efter tecken på tillförlitlighet, såsom ett låssymbol vid adressen.

  • Var försiktig med e-post: Även om de ser ut att komma från en pålitlig källa, bör du vara vaksam mot oväntade bilagor och förfrågningar om personliga uppgifter.

  • Håll dina antivirusprogram uppdaterade: Se till att dina säkerhetsprogram är uppdaterade för att skydda mot de senaste hoten.