Video visar Putin i Kina med Rysslands kärnvapenportfölj

18/10/2023 17:07

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Putin är i Kina.

Mest läst idag

I en ovanlig händelse som har fått internationell uppmärksamhet, syntes den ryska president Putin i Peking, Kina, tillsammans med officerare som bar den så kallade kärnvapenportföljen.

Denna portfölj, även känd som "kärnvapenfotbollen," innehåller medel och koder för att den ryska statschefen ska kunna godkänna en kärnvapenattack.

Den sällsynta filmsekvensen dök upp på onsdagen, strax efter att president Putin hade haft ett möte med den kinesiska presidenten Xi Jinping i Peking.

I videon kan Putin ses gå mot ett annat möte, omgiven av en säkerhetsstyrka.

Mest anmärkningsvärt är att två ryska flottans officerare i uniform följer nära bakom honom, var och en med en portfölj i handen.

Närvaron av kärnvapenportföljen under ett utländskt besök, särskilt av denna natur, har oundvikligen lett till omfattande spekulation och oro.

Det är ovanligt att världsledare så öppet visar upp sina länders kärnvapen kapaciteter på detta sätt.

Motiven bakom en sådan öppen uppvisning är fortfarande föremål för mycket debatt bland experter på internationella relationer.

Vissa spekulerar i att detta kan vara en uppvisning av styrka och solidaritet mellan Ryssland och Kina, särskilt med tanke på det strategiska partnerskapet mellan de två nationerna.

Andra ser det som en gest av självhävdelse, en signal till världen att Ryssland är beredd att försvara sina intressen oavsett plats.