Vitryssland med hotfullt avslöjande: 'Vi är utbildade i kärnvapenkrigföring'

18/09/2023 19:53

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Vi är utbildade i detta."

Mest läst idag

Pavel Muravieyko, en vitrysk tjänsteman, har nyligen uttalat sig om att Vitrysslands militär har genomgått fullständig utbildning i Ryssland när det gäller användning av ryska kärnvapen på vitrysk mark.

Muravieyko varnade för att testa vitryssarnas förmåga att hantera dessa vapen och betonade att de är redo att försvara sitt land med alla medel som krävs.

Muravieyko tog också upp Polen och sa att Vitryssland skulle vara öppet för gemensamma militärövningar om ett sådant förslag gjordes.

Han tror att gemensamma övningar skulle hjälpa båda länderna att "bättre förstå fienden" och fokusera på frågor som gränssäkerhet och gränsöverskridande hot.

Detta uttalande kommer i ljuset av att Vitryssland förbereder sig för storskaliga militärövningar den 20 september.

Platsen för dessa övningar har ännu inte fastställts. General Kyrylo Budanov, chef för ukrainsk militär underrättelsetjänst, rapporterade att kärnvapenspetsar hade transporterats från Ryssland till Vitryssland några dagar tidigare.

Han tillade att Vitryssland tekniskt sett inte är förberett för att utföra ett kärnvapenangrepp.

Marcin Przydacz, chef för presidentens kontor för internationell politik, kommenterade att Ryssland hade brutit flera internationella avtal med detta beslut.

Han försäkrade att Polen är säkert på grund av sin militära styrka och sina allierade.