Zelensky har en plan: "Detta drag kommer att få Putin att sluta kriget"

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Även om stora delar av världens uppmärksamhet riktades mot kriget i Gaza i slutet av 2023, finns det fortfarande ett stort fokus på kriget i Ukraina, som nu har gått in i sitt tredje år.

Och under en presskonferens kallad 'Ukraina. År 2024' presenterade den ukrainska presidenten Zelenskyjen ny vinkel på diskussionen om hur man kan försvaga den ryska presidenten, Vladimir Putins, makt.

Det meddelar det ukrainska presidentkontorets officiella webbplats.

Allt handlar om pengar

Enligt Zelensky är vägen till att försvaga Putin en fyrstegsstrategi: att tillfoga det ryska militären förluster i strid, politisk isolering på den globala scenen, intensifierat sanktionstryck, och konfiskation av frysta ryska tillgångar.

Zelensky gör det klart att allt handlar om pengar för den ryska presidenten:

"För honom (Putin) är pengar högsta prioritet. När man lyssnar till hans budskap handlar allt om pengar. Han säkerställer skyddet av dessa pengar, även de frysta tillgångarna utomlands," sade Zelensky under presskonferensen.

Träffa de ryska affärsvärdena

Den ukrainska presidenten bedömer att det är avgörande för Putin att bevara ryska affärsvärden, och därför skulle ett angrepp på dessa värden kunna utgöra ett betydande slag:

"Om alla de frysta tillgångarna och pengarna överförs till Ukraina ovillkorligt, tror jag det skulle försvaga honom avsevärt", förklarar Zelensky och understryker också sitt eget intresse i ett sådant utfall:

"Utan blodsutgjutelse, men det skulle vara mycket effektivt. Då skulle han ringa till alla, inte bara mig, för att hitta ett sätt att avsluta detta krig på."

I december 2021 skickade den ryska regeringen en rad krav till NATO, som skulle uppfyllas om den ökade spänningen nära den rysk/ukrainska gränsen skulle minska. De svar som skickades uppfyllde inte ryssarnas önskemål, och den 24 februari 2022 korsade ryska trupper gränsen till Ukraina.