Zelensky om Putin: "Jag tror att det kommer att försvaga honom avsevärt"

Skriven av Ida Hansson

Foto: President's Office
Foto: President's Office
"Jag tror att det kommer att försvaga honom avsevärt"

"Jag tror att det kommer att försvaga honom avsevärt," säger Ukrainas president Zelensky när han tillfrågas om vad som kan minska Putins makt.

Framför allt sticker en särskild strategi ut bland andra.

Zelensky delade dessa insikter under presskonferensen "Ukraina. År 2024," som rapporterats av den officiella webbplatsen för Ukrainas presidentkontor.

Den ukrainska presidenten föreslår att tillfogande av förluster för den ryska armén i strid, politisk isolering på den globala arenan, intensifierat sanktionstryck och konfiskering av frysta ryska tillgångar skulle kunna underminera den ryska presidentens auktoritet i Ryssland.

"För honom (Putin) är pengar högsta prioritet. Lyssnar man på hans meddelanden handlar allt om pengar. Han säkerställer skyddet av dessa pengar, även de frysta tillgångarna utomlands," noterade Zelensky under presskonferensen.

Zelensky bedömer att det är avgörande för Putin att bevara ryska affärsvärden, därför skulle påverkan på dem kunna utgöra ett betydande slag:

"Om alla de frysta tillgångarna och pengarna överförs till Ukraina villkorslöst, tror jag att det kommer att försvaga honom avsevärt," förklarar Zelensky och framhäver också sitt egna intresse i ett sådant utfall:

"Utan blodsutgjutelse, men det skulle vara mycket effektivt. Då skulle han ringa alla, inte bara mig, för att hitta ett sätt att avsluta detta krig."

Mer än två år har passerat sedan Vladimir Putin inledde sin invasion av grannlandet. Invasionen började den 24 februari 2022.