Jubel över ny lag: Nu SKA det finnas skötrum på herrtoaletter

Skriven av Johanna Frid

Offentlige toiletter skal være mere familievenlige i USA. Foto: Shutterstock.
Offentlige toiletter skal være mere familievenlige i USA. Foto: Shutterstock.
I USA blir det hädanefter lagstadgat att erbjuda skötrum på offentliga herrtoaletter.

I de flesta länder är det en självklarhet att det finns skötbord på damtoaletter eller handikapptoaletter på caféer, restauranger och andra offentliga platser. På herrtoaletterna är det svårare. 

Det ska det nu vara slut med i USA. En ny lag kräver skötrumsfaciliteter på alla offentliga toaletter - såval dam- som herrtoaletter, skriver Womensday.com.

Bakgrunden till lagen som just har skrivits under förklarar en representant från Rhode Island, David Cicilline, för den amerikanska tidningen The Huffington Post såhär:

- Regeringen ska säkerställa att offentliga byggnader är familjevänliga. Ingen mamma eller pappa ska behöva oroa sig över att det inte finns en säker och hygienisk plats för att byta blöja på sina barn. Och absolut inte i en offentlig byggnad som bekostas av skattebetalarna. 

Lagen lägger sig inte i toaletterna på restauranger och caféer, men förespråkare för blöjbyteslagen hoppas att trenden kommer att spridas till fler ställen, så att ingen förälder ska behöva byta på sitt barn på golvet eller över handfatet. 

Så sent som i mars i år gjorde den nyblivna pappan Ashton Kutcher entré i debatten på Facebook. Han beklagade sig över avsaknaden av skötbord på herrtoaletter och utlovade att det ställe som först ordnade ett skötbord på herrtoaletten skulle omtalas på hans Facebooksida.