Makrell invasjon! Slik får du monsterfangster akkurat nå

Mikkel

45 veckor sedan

|

29/08/2023

Makrillfiske kan vara ett roligt och spännande fiske som inte kräver mycket utrustning och som just nu på sensommaren är på sin absoluta topp.

Med rätt teknik och vid rätt tidpunkter finns goda chanser att få ett bett på kroken.

Den optimala tiden att fiska makrill från land är tidigt på morgonen eller sen eftermiddag/kväll. Makrillen är mer aktiv och närmare land vid dessa tider och jagar småfisk. Det är en bra idé att kontrollera tidvattnet, eftersom makrillen ofta biter bättre vid högvatten.

Det bästa stället att fiska från är bryggor eller andra platser där man kan ta sig ut över vattnet. Hamnar och broar är också bra platser. Du måste använda lätt utrustning som en lätt fiskespö med monofilamentlina cirka 0,20-0,30 mm tjock.

Antingen fångar man makrill på blixtar med en ledare, som är lättast att komma igång med, eller med en flöte med bete, som är något svårare och kräver lite fingerfärdighet de första gångerna.

När det kommer till bete är makrillen inte kräsen. De bästa typerna av bete är tunga, sill, makrill eller ålremsor.

När man kastar ut är det viktigt att skicka ut betet så långt som möjligt och gärna en bra bit ut i det halvdjupa vattnet där makrillen lever. Variera upprullningen i hastighet, och stanna då och då så att betet får sjunka lite. Håll utkik efter bettindikatorer som plötsliga ryck eller skärpning av linan.

Haka snabbt på ett bett och pumpa fisken mot land. Makrillen kommer att göra hårt motstånd, så du måste vara redo att sakta ner dess flyktförsök. Tänk på att ha ett stort landningsnät klart, annars kan makrillen lätt glida av kroken precis innan landning.

Var medveten om minimistorlek och bevarandeperioder för makrill, som ändras kontinuerligt.

Med rätt teknik och vid rätt tider och platser är makrillfiske från land ett roligt och spännande fiske som enkelt kan ge fantastiska fångster av välsmakande makrill.