Välj hälsosamt och hållbart inom de skandinaviska havsdelikatesserna

Mikkel

44 veckor sedan

|

16/08/2023

Hela Skandinavien är omgivet av hav och vi påverkas starkt i förhållande till hur vi interagerar med havet och vad vi får från havet. Vi har alltid använt havet för fysisk aktivitet, för att sätta segel och för att utvinna värdefulla resurser. Havet är en enorm resurs i sig och är källan till liv. Vi får energi och råvaror från havet och havet ger oss mat och vatten på bordet. Vi måste ta väl hand om havet, vilket också är en av de högsta prioriteringarna på FN:s program med SDG 14.

Medvetna tankar om färsk fisk och skaldjur förr och nu

I dina historielektioner har du definitivt lärt dig, om hur vi skandinaver med tiden har satt våra spår med skal från ostron, som vi har ätit. Havet har och är fortfarande vårt stora skafferi och vi har varit och är fortfarande de stora kännarna av havsfiske. På matbordet hemma och på restauranger finns många olika sorters fisk och skaldjur och därmed spännande fiskrätter och skaldjursrätter, beroende på var i Skandinavien vi befinner oss. I matlagning är vi medvetna om, att det är viktigt med de många goda vitaminer och omega 3-fetter, som finns i nyfångad fisk.

Färsk fisk och skaldjur som du vill ha dem

För vissa är fiske ett viktigt yrke, för andra en fritidsaktivitet eller en sport. För den, som ser fiske som en hobby eller sport och ser fiske som ett nöje, är det möjligt att få fiskeutrustning hela vägen från billig utrustning till den mycket dyra fiskesportutrustningen. Du kan också välja att köpa fisken på fiskeaktion, hos fiskhandlaren eller få färsk fisk levererad till din dörr. Leverantören vet https://fiskebil.nu/ är en av dem som gjort sig ett namn inom området. Färsk fisk och skaldjur kommer att levereras direkt till dig och du behöver bara hitta de läckra fiskrecepten, som du kan frestas av.

Ställ in dina näringsmål traditionellt eller med överraskning

När det gäller näringsmål är det hälsosamt att äta fisk minst en gång i veckan. De fiskarter som fångas och tillagas mest i Skandinavien är t.ex. torsk, rödspätta, sill, makrill, lax, abborre, gädda och öring. Skaldjur som är populära är ostron, musslor och hummer. Du kan välja mellan många typer av alternativ inom bearbetning, beredning och lagring av fisk och skaldjur för direkt konsumtion eller senare användning. Mellan alla traditionella rätter kan du också välja att låta dig överraskas av framtida frestelser inom de skandinaviska havsdelikatesserna.