Guide för att välja rätt golvlampa

Skriven av Valdemar Lind

103 veckor sedan

|

31/05/2022
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Att förnya i hemmet kan vara utmanande men också det som behövs för att skapa lite vardagslyx på tillvaron. Ibland ska det inte mycket till för att hemmet får en helt ny framtoning. Det behövs inte alltid målas om eller bytas ut en massa möbler. Det kan vara både kostsamt och inte riktigt vad som behövs för att ge hemmet en trevlig utformning.   Belysning i hemmet gör mer än de flesta tror. Rätt ljussättning bör utgå från läsbelysning eller platsbelysning för att lysa upp ställen du äter eller läser på. En god läsbelysning skapar du bäst genom en riktad ljuskälla. Andra saker att tänka på är om du har områden i rummet eller rummen som du önskar framhäva. Även här är en riktad ljuskälla bra. Du kan hitta inspiration för just din golvlampa online här som kan passa dina önskemål och behov.  Vilka är de bästa riktade ljuskällorna? Golvlampor är bra ljuskällor och en bra utgångspunkt för riktade ljuskällor. Dessa kan enkelt kombineras med allmänljus. När du tittar på en golvlampa för att ha en utgångspunkt för din ljussättning behöver du fundera på vad den ska användas till. Är lampan till för läsbelysning behöver du ett högre lumental än vid mysbelysning (Lumental är ett mått för ljusstyrka).   Vidare vid val av golvlampa behöver du fundera på placering. Om lampan är tänkt att stå i en hörna kan det vara en god idé att titta på hur foten av lampan ser ut. Vid placering i en hörna är det fördelaktigt med en fot som har en bra vinkel för att kunna placera foten så nära hörnan som möjligt. Det är också viktigt att tänka på hur stilen på lampfoten passar in i ditt rum. En lampskärm går alltid att byta, men foten står kvar.  Golvlampor för fler användningsområden Emellanåt kan det vara svår att ljussätta för väldigt specifika syften. Kanske är rummet för litet för att avsätta en del bara för läsning. Då kan det vara en bra poäng att välja en lampa som kan ändra ljusstyrka. Välj då en lampa med dimmerfunktion. Dessa kan vara användbara om du vill kombinera ljussättningen i ett område. Då kan du dels ha möjlighet att läsa men även kunna kombinera med mer romantiska tillfällen där du kanske önskar använda levande ljus.    Kom ihåg att belysning gör mycket i ett hem. Det skapar stämning, framhäver områden i hemmet som du vill visa upp eller hjälper dig rent praktiskt att se i hemmet. Oavsett anledning och syften med din belysning finns det otaliga modeller och utformningar på lampor. Det finns något för alla behov, stilar och smaker. En genomtänkt belysning gör mer än du tror.  

Att förnya i hemmet kan vara utmanande men också det som behövs för att skapa lite vardagslyx på tillvaron. Ibland ska det inte mycket till för att hemmet får en helt ny framtoning. Det behövs inte alltid målas om eller bytas ut en massa möbler. Det kan vara både kostsamt och inte riktigt vad som behövs för att ge hemmet en trevlig utformning.

 

Belysning i hemmet gör mer än de flesta tror. Rätt ljussättning bör utgå från läsbelysning eller platsbelysning för att lysa upp ställen du äter eller läser på. En god läsbelysning skapar du bäst genom en riktad ljuskälla. Andra saker att tänka på är om du har områden i rummet eller rummen som du önskar framhäva. Även här är en riktad ljuskälla bra. Du kan hitta inspiration för just din golvlampa online här som kan passa dina önskemål och behov. 

Vilka är de bästa riktade ljuskällorna?

Golvlampor är bra ljuskällor och en bra utgångspunkt för riktade ljuskällor. Dessa kan enkelt kombineras med allmänljus. När du tittar på en golvlampa för att ha en utgångspunkt för din ljussättning behöver du fundera på vad den ska användas till. Är lampan till för läsbelysning behöver du ett högre lumental än vid mysbelysning (Lumental är ett mått för ljusstyrka).

 

Vidare vid val av golvlampa behöver du fundera på placering. Om lampan är tänkt att stå i en hörna kan det vara en god idé att titta på hur foten av lampan ser ut. Vid placering i en hörna är det fördelaktigt med en fot som har en bra vinkel för att kunna placera foten så nära hörnan som möjligt. Det är också viktigt att tänka på hur stilen på lampfoten passar in i ditt rum. En lampskärm går alltid att byta, men foten står kvar. 

Golvlampor för fler användningsområden

Emellanåt kan det vara svår att ljussätta för väldigt specifika syften. Kanske är rummet för litet för att avsätta en del bara för läsning. Då kan det vara en bra poäng att välja en lampa som kan ändra ljusstyrka. Välj då en lampa med dimmerfunktion. Dessa kan vara användbara om du vill kombinera ljussättningen i ett område. Då kan du dels ha möjlighet att läsa men även kunna kombinera med mer romantiska tillfällen där du kanske önskar använda levande ljus. 

 

Kom ihåg att belysning gör mycket i ett hem. Det skapar stämning, framhäver områden i hemmet som du vill visa upp eller hjälper dig rent praktiskt att se i hemmet. Oavsett anledning och syften med din belysning finns det otaliga modeller och utformningar på lampor. Det finns något för alla behov, stilar och smaker. En genomtänkt belysning gör mer än du tror.