Tips på vad du ska tänka på vid hyra av bostad

Skriven av Jonas Chan

155 veckor sedan

|

03/06/2021
Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com
Sponsrat innehåll  I dagens hyresbostadsmarknad så kan det vara riktigt svårt att få ett förstahandskontrakt, speciellt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även många medelstora städer uppvisar en svårighet att tillhandahålla mängden bostäder utefter efterfrågan. Hyresbostäder i första- liksom i andra hand uppvisar olika utmaningar för den som söker sin första hyresbostad. Dels så kan det vara riktigt lång kö för att få ett förstahandskontrakt för ju attraktivare marknad desto svårare är det att få. I Stockholm så behöver man oftast stå i många år för att få förstahandskontrakt för en vanlig hyresbostad.  Har man särskilda skäl eller om man är student eller senior så har man fler möjligheter men det är ändock väldigt svårt att få en på kort tid. Apropå kort tid så finns också korttidskontrakt där man får hyra en lägenhet i några månader och man mister inte sin köplats. Men det kan istället kännas väldigt tufft att hoppa från lägenhet till lägenhet utan att veta om man fortsatt kommer att ha någonstans att bo när kontraktstiden är slut. Möjligheterna och riskerna med andrahandskontrakt Nästa möjlighet, utöver den standardiserade bostadskön, är att hitta andrahandskontrakt. Sverige har försökt reglera marknaden för privat uthyrning och man får idag inte lägga på mer än 15% på ordinarie hyra på en fullt möblerad lägenhet. Är lägenheten omöblerad så ska hyran vara den ordinarie hyran.  Idag är det många som hyr ut genom annonseringstjänster med dessa tar inget ansvar över själva uthyrningen av bostaden. Därför är det extra viktigt att man ser till att allt är i sin ordning och aldrig betalar något i förskott förrän man har fått allt klart. Några tips om man är på jakt efter ett andrahandskontrakt: -Se till att besöka lägenheten innan du skriver på något och framförallt, innan ekonomisk transaktion görs. Många har tyvärr blivit lurade på många tusen för en till synes attraktiv lägenhet, som sedan visade sig inte existerade. Bilder räcker inte då dessa enkelt kan vara falska. -Se till att få ett kontrakt där allt står. Ska det betalas en deposition på en månadshyra, vilket inte är ovanligt eftersom det är en trygghet för uthyraren, så ska detta även stå med i kontraktet med exakt summa. -Ta kontakt med hyresvärden. Se själv till att få information från värden om uthyraren fått godkänt att hyra ut lägenheten, då detta måste godkännas av dem först. -Är lägenheten möblerad så så ska det finnas en inventarielista på de saker som kom med lägenheten. Ett tips är att ta foton på möbler och andra inventarier (sådant som kan kosta en slant) från att du trätt in. Bilderna kan du skicka till din uthyrare för att påvisa att du tagit bilder (eller bevis) på skicket. Det säkerställer att uthyraren sen inte får för sig att försöka lura dig på depositionen. Tänk sedan också på att det finns regler kring hur länge du får hyra lägenheten i andrahand. Om du hyr längre än fyra år så kan du få rätt att kräva in kontraktet som ett förstahandskontrakt.  

Sponsrat innehåll 

I dagens hyresbostadsmarknad så kan det vara riktigt svårt att få ett förstahandskontrakt, speciellt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även många medelstora städer uppvisar en svårighet att tillhandahålla mängden bostäder utefter efterfrågan.

Hyresbostäder i första- liksom i andra hand uppvisar olika utmaningar för den som söker sin första hyresbostad. Dels så kan det vara riktigt lång kö för att få ett förstahandskontrakt för ju attraktivare marknad desto svårare är det att få. I Stockholm så behöver man oftast stå i många år för att få förstahandskontrakt för en vanlig hyresbostad. 

Har man särskilda skäl eller om man är student eller senior så har man fler möjligheter men det är ändock väldigt svårt att få en på kort tid. Apropå kort tid så finns också korttidskontrakt där man får hyra en lägenhet i några månader och man mister inte sin köplats. Men det kan istället kännas väldigt tufft att hoppa från lägenhet till lägenhet utan att veta om man fortsatt kommer att ha någonstans att bo när kontraktstiden är slut.

Möjligheterna och riskerna med andrahandskontrakt

Nästa möjlighet, utöver den standardiserade bostadskön, är att hitta andrahandskontrakt. Sverige har försökt reglera marknaden för privat uthyrning och man får idag inte lägga på mer än 15% på ordinarie hyra på en fullt möblerad lägenhet. Är lägenheten omöblerad så ska hyran vara den ordinarie hyran. 

Idag är det många som hyr ut genom annonseringstjänster med dessa tar inget ansvar över själva uthyrningen av bostaden. Därför är det extra viktigt att man ser till att allt är i sin ordning och aldrig betalar något i förskott förrän man har fått allt klart.

Några tips om man är på jakt efter ett andrahandskontrakt:

-Se till att besöka lägenheten innan du skriver på något och framförallt, innan ekonomisk transaktion görs. Många har tyvärr blivit lurade på många tusen för en till synes attraktiv lägenhet, som sedan visade sig inte existerade. Bilder räcker inte då dessa enkelt kan vara falska.

-Se till att få ett kontrakt där allt står. Ska det betalas en deposition på en månadshyra, vilket inte är ovanligt eftersom det är en trygghet för uthyraren, så ska detta även stå med i kontraktet med exakt summa.

-Ta kontakt med hyresvärden. Se själv till att få information från värden om uthyraren fått godkänt att hyra ut lägenheten, då detta måste godkännas av dem först.

-Är lägenheten möblerad så så ska det finnas en inventarielista på de saker som kom med lägenheten. Ett tips är att ta foton på möbler och andra inventarier (sådant som kan kosta en slant) från att du trätt in. Bilderna kan du skicka till din uthyrare för att påvisa att du tagit bilder (eller bevis) på skicket. Det säkerställer att uthyraren sen inte får för sig att försöka lura dig på depositionen.

Tänk sedan också på att det finns regler kring hur länge du får hyra lägenheten i andrahand. Om du hyr längre än fyra år så kan du få rätt att kräva in kontraktet som ett förstahandskontrakt.