Bara några vet det: Detta är valet Jonas Vingegaard måste göra före varje etapp i Tour de France

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Detta är valet Jonas Vingegaard måste göra före varje etapp i Tour de France

Vingegaard har visat sig vara i bättre form än slovaken Tadej Pogacar, och har goda chanser att ta tid på sina konkurrenter, särskilt när bergen ska bestigas. Men formen är inte allt i Tour de France, det är också viktigt med rätt utrustning.

När Vingegaard ska starta en Tour-etapp, står han inför ett stort beslut: vilken av de två cyklarna ska han använda idag? Ska han cykla på sin aerocykel eller sin bergcykel? Detta val baseras på noggranna beräkningar och har stor betydelse för hans prestation.

Hans aerocykel är designad för att uppnå maximal hastighet. Den kännetecknas av bredare rör som hjälper till att leda vinden runt cykeln så effektivt som möjligt. Denna design resulterar dock i en högre vikt, vanligtvis 10% mer än bergcykeln.

Bergcykeln är lättare och designad för att ge komfort och en känsla av lätthet när cyklisten ska övervinna stigningar så snabbt som möjligt. Eftersom hastigheten är lägre på uppförsbackar, är vindmotståndet mindre, och därför är det mindre viktigt att cykeln är aerodynamisk.

I årets Tour de France har Vingegaard främst cyklat på sin aerocykel, där han prioriterar de aerodynamiska fördelarna över den lätta bergcykeln. Enligt Jean-Paul Ballard, en expert på aerodynamik, är aerocykeln cirka 30 watt snabbare än bergcykeln vid 50 kilometer i timmen. Detta gäller dock bara för cykeln ensam. I fältet halveras vindmotståndet, vilket innebär att man sparar 15 watt.

Även på kuperade dagar, när det finns rullande kullar, har Vingegaard valt aerocykeln. Ballard förklarar att i 95% av fallen är aerocykeln bättre. Det finns situationer där bergcykeln är snabbare, men det är mer undantaget än regeln.

Så även om många kanske inte är medvetna om det, är valet av cykel en viktig del av förberedelserna för varje etapp i Tour de France för Jonas Vingegaard.