Äger du en telefon av detta märke, borde du nog leta efter en ny

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
EU vill förbjuda märket på telefonnätet, och det kan innebära att det är en mycket bra idé för dig att leta efter en ny telefon.

Ägare av Huawei-telefoner kan stå inför en betydande vägskäl, eftersom EU-kommissionen nu stämplar den kinesiska tech-jätten, Huawei, samt ZTE, som säkerhetsrisker för EU och uppmanar medlemsländerna att utesluta dem från sina mobilnät.

Konsumenter med telefoner från Huawei bör börja överväga alternativ, efter EU-kommissionens uttalande på torsdagen, där den fastställer att både Huawei och ZTE utgör en högre säkerhetsrisk än andra 5G-leverantörer. Det skriver Ritzau enligt mediet Electronic-supply.

"Vi kan inte riskera att vi upprätthåller avgörande beroendeförhållanden, som kan bli ett vapen mot våra egna intressen. Det skulle vara en alltför kritisk sårbarhet och en alltför allvarlig risk för vår gemensamma säkerhet", säger Thierry Breton, EU:s kommissionär för den inre marknaden, vid en presskonferens i Bryssel.

EU-kommissionen meddelar också att den inte längre kommer att använda tjänster som är beroende av Huawei och ZTE. Detta sätter Huawei-telefonanvändare i en prekär situation, eftersom de kan uppleva begränsningar eller till och med förlust av tillgång till viktiga tjänster.

Vad betyder detta för den vanliga konsumenten?

Med EU-kommissionens förändring i inställning och uppmaning att undvika teknik från Huawei och ZTE, kan ägare av Huawei-telefoner stå inför framtida utmaningar om teleoperatörer och tjänsteleverantörer följer kommissionens rekommendationer. Detta kan innefatta begränsningar i mjukvaruuppdateringar, kompatibilitet med nätverk och tillgång till appar och tjänster.

Enligt EU-kommissionen har 24 av de 27 medlemsländerna redan antagit regler som gör det möjligt för dem att införa begränsningar på tech-jättar som Huawei och ZTE. Men endast tio länder har hittills utnyttjat dessa regler.

Breton påpekar att processen med att utesluta högriskleverantörer går för långsamt, vilket kan indikera att EU vill se mer beslutsamma åtgärder för att avvärja potentiella säkerhetshot från kinesiska techföretag.

Torsdagens uttalande från EU-kommissionen följer en global trend där misstron mot kinesiska teknikföretag ökar.

Det är värt att notera att USA redan förra året utfärdade ett förbud mot nya teleprodukter från Huawei och ZTE, med hänvisning till en "oacceptabel risk" för nationell säkerhet.

För konsumenter som är beroende av Huawei-telefoner kan detta vara en väckarklocka för att börja undersöka alternativa märken.

Ett alternativ skulle kunna vara den relativt nya OnePlus 11, som vi här på redaktionen testade för ett par månader sedan.