Google gör årets största uppdatering: En speciell sak oroar expert

Mattias Svensson

4 veckor sedan

|

20/05/2024
Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Även om det är bekvämt för användarna finns det bekymmer.

Artificiell intelligens (AI) håller på att ta över internet. Den mest allmänt kända AI-tjänsten är ChatGPT, men det är bara toppen av isberget.

Google introducerar snart en banbrytande uppdatering som integrerar artificiell intelligens i deras sökmotor.

Uppdateringen, kallad AI Overviews, kommer att kunna besvara användarnas frågor direkt, utan att de behöver besöka andra webbplatser. En tjänst som kan vara ytterst praktisk för användarna, men experter uttrycker bekymmer.

Det rapporterar det nederländska tech-mediet Nu.

Liz Reid, chef för Googles sökmotorteam, förklarar att användarna snart kommer att kunna fråga om allt från hur man rengör en tygsoffa till mer komplexa frågor.

Google kommer sedan att presentera svar baserade på information från olika webbplatser. Denna funktion kan spara användarna tid, eftersom de slipper scrolla genom flera sidor för att hitta svar.

Användarna dras in i Googles ekosystem

Men denna bekvämlighet har en baksida. Ard-Pieter de Man, professor i ledarskap vid Vrije Universiteit Amsterdam, påpekar att webbplatser kan förlora incitamentet att lägga ut information online om Google tar över innehållet.

"Varför skulle du lägga ut information på din webbplats om Google kommer att stjäla det," säger De Man. Han menar att detta kan undergräva själva anledningen till att ha en webbplats.

Detta är en oro som Maarten Pieter Schinkel, professor i konkurrensekonomi vid Universitetet i Amsterdam, delar.

Han fruktar att Googles nya funktion kommer att dra användare djupare in i Googles ekosystem, vilket kan skada konkurrensen. Ju längre tid användarna stannar på Googles sida, desto mer kan sökjätten tjäna på dem genom annonser och andra tjänster.

De Man varnar för att färre klick på webbplatser kan leda till färre besökare och därmed minskade intäkter för webbplatsägare. Detta kan hämma både konkurrens och innovation. Han ställer frågan vad som kommer att hända om webbplatsägare beslutar att stänga sina sidor: "Varifrån får Google då sin information?"

Google försvarar uppdateringen

Google försvarar uppdateringen genom att hävda att AI Overviews kommer att skapa nya möjligheter att upptäcka innehåll. En talesperson från Google säger att användarna kommer att presenteras med fler länkar och ett bredare utbud av resurser på resultatsidan, vilket kan leda till mer trafik till webbplatser.

Professorerna är också nyfikna på hur EU-kommissionen kommer att reagera på denna utveckling. Med nya lagar som DMA och DSA försöker regulatorn begränsa teknikföretagens makt och förhindra konkurrensbegränsande beteende.

Medan Google ser AI Overviews som en förbättring som kan öka användartillfredsställelsen och frekvensen av användning, väcker uppdateringen viktiga frågor om framtiden för webbplatser och den bredare konkurrensen på internet.