Folk är i chock: Du gissar aldrig vad Google skulle ha hetat

28/09/2023 20:53

Ida Hansson

Underhållning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Google, teknikjätten som är synonym med internetsökningar, firade nyligen sitt 25-årsjubileum.

Mest läst idag

Även om namnet "Google" är en del av vår dagliga vokabulär, är många förvånade över att företagets ursprungliga namn var långt ifrån det vi känner idag.

Kan du föreställa dig att be någon att "BackRub" något för dig istället för att googla det?

BackRub-tiden

Enligt David Koller från Stanford University döpte Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin ursprungligen sin sökmotor till "BackRub".

Namnet kom från motorns förmåga att analysera 'back links' i text för att avgöra dess relevans för en sökfråga. Men 1997 bestämde grundarna att "BackRub" inte skulle fungera.

Hur Google fick sitt namn

Historien om hur Google fick sitt namn är ganska intressant. Sean och Larry brainstormade namn som kunde relatera till att indexera en stor mängd data.

Sean föreslog ordet 'googolplex', och Larry svarade med den förkortade formen, 'googol'. Sean sökte felaktigt efter domännamnet "google.com" istället för "googol", fann det tillgängligt, och resten är historia.

Uppenbarelsen om Googles ursprungliga namn har lämnat folk både förbryllade och roade.

Kommentarer varierar från "Vem annars får just reda på att det ursprungligen hette 'BackRub'..." till "Back vad nu?" och "Hemskt första namn, herregud."

Namnet "Google" har blivit så inrotat i vår kultur att det är svårt att föreställa sig att det skulle kallas något annat.

Men historien om dess ursprungliga namn, "BackRub", ger en fascinerande inblick i företagets historia och den slumpmässighet som var inblandad i dess namngivning.