Rolf Lassgård tar huvudrollen i ny serie om ökänd rysk ubåt

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

10/07/2023
Rolf Lassgård tar huvudrollen i ny serie.

Den svenska skådespelaren Rolf Lassgård kommer att gestalta den tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin i den kommande serien "Whiskey on the rocks". Serien, som kommer att sändas på SVT och Disney Plus, berättar historien om den ryska ubåten U 137 som gick på grund nära Sveriges mest hemliga marinbas 1981.

Lassgård, känd för sina roller i filmer som "En man som heter Ove" och "Jägarna", kommer att spela Fälldin, som beskrivs som "den sävlige, piprökande statsministern".

I serien kommer Fälldin att ställas inför utmaningar när han måste navigera mellan en stridslysten svensk överbefälhavare, två kärnvapenmakters lynniga ledare och den charmiga och sluga sovjetambassadören i Stockholm.

Serien är skriven av Jonas Jonasson, författaren bakom den hyllade romanen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Tonen i serien kommer att vara igenkännlig för fans av Jonassons tidigare verk, men kommer också att erbjuda något unikt.

"Den här berättelsen av Jonas Jonasson är en alldeles underbar lågmäld satir av sällan skådat slag. Naturligtvis känns tonen igen från 'Hundraåringen' och andra av Jonas historier, men samtidigt är den helt unik," säger Anna Croneman, programchef för dramautbudet på SVT.

Lassgård själv ser fram emot att börja filma. "Jag ser fram emot att med kärlek få gestalta Thorbjörn Fälldin, en ledare som inte bara var politiker utan också fast förankrad i en verklighet utanför regeringskansliet. Något som jag tror hade stor betydelse när den här historien briserade", säger han.

Serien kommer att ha premiär på SVT under julen 2024. För Disney Plus finns ännu inget datum. Med denna serie kommer tittarna att få en alternativ sanning om vad som egentligen hände när den kärnvapenbestyckade ubåten U-137 gick på grund i svenskt militärt skyddsområde.