Storslagna firandet av kung Carl Gustaf – allt du behöver veta om det festliga kalaset

Skriven av Henrik R

Allt du behöver veta om det festliga kalaset

Kung Carl Gustaf, 77, har varit Sveriges monark sedan hans kröning i september 1973. Nu när han har suttit på tronen i 50 år, är det dags att fira detta med ett stort kalas. Firandet kommer att äga rum under en hel vecka i september, med start den 12:e, då kungen öppnar riksmötet.

Under sina 50 år som monark har kungen hunnit med mycket, inklusive 80 statsbesök för att främja svenska intressen utomlands. Som en del i firandet kommer kungen och drottning Silvia, 79, att besöka samtliga län i Sverige, där landshövdingarna kommer att vara värdar.

Efter riksmötets öppnande kommer det att hållas flera jubileumsmottagningar, där bland annat riksdag och regering kommer att överlämna en officiell gåva till kungen. Den 13:e september kommer kungaparet att vara värdar för en privat supé på Drottningholms slott.

Firandet fortsätter den 14:e september med en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan, högvaktsavlösning på slottet och kungafamiljen kommer även att visa sig på slottets balkong. På kvällen ger kungaparet en jubileumsbankett med underhållning i Rikssalen på Kungliga slottet.

Den 15:e september kommer kungaparet att färdas i kortege med häst- och vagn genom centrala Stockholm. På kvällen avslutas firandet med en konsert på Norrbro i Stockholm, där hela kungafamiljen kommer att närvara.

Det kommer med andra ord att bli riktigt festliga dagar för kung Carl Gustaf.