Vilken personlighetstyp är din hund? Gör detta quiz och ta reda på det

Skriven av Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

27/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Quizzet är designat för att hjälpa djurägare att förstå sina husdjurs beteenden och hur de bäst kan stimulera dem.

Studio har i samarbete med experten på husdjursbeteende och näring, Anna Webb, avslöjat de fem olika hundpersonligheterna och vad dessa innebär för din valps beteende- och lekmönster.

Det rapporterar Mirror.

Följ bara schemat nedan.

Scrolla ner för att hitta mer information om din hunds typ och de bästa lekarna för att tillfredsställa dem.

Testet beskriver följande typer:

  • En joker

  • En bell boy

  • En arbetsnarkoman

  • En beskyddare

  • En blyg viol.

Fråga 1: Skulle du säga att din hund skäller överdrivet mycket? Om ja, gå till fråga 2. Om nej, gå till fråga 3.

Fråga 2: Skulle du beskriva din hund som ivrig att behaga? Om ja, gå till fråga 4. Om nej, gå till fråga 5.

Fråga 3: Skulle du beskriva din hund som vaktande eller kärleksfull? Om ja, gå till fråga 6. Om nej, gå till fråga 7.

Fråga 4: Är din hund tillmötesgående eller försiktig? Om tillmötesgående, gå till arbetsnarkoman. Om försiktig, gå till beskyddare.

Fråga 5: Skulle du beskriva din hund som högenergisk? Om ja, gå till arbetsnarkoman. Om nej, gå till bell boy.

Fråga 6: Skulle du beskriva din hund som en diva? Om ja, gå till joker. Om nej, gå till beskyddare.

Fråga 7: Skulle du beskriva din hund som utåtriktad eller introvert? Om utåtriktad, gå till joker. Om introvert, gå till blyg viol.

Arbetsnarkomanen

Arbetsnarkomanen är en typ av hund som alltid är aktiv och oftast har nosen i marken på jakt efter nya upptäckter, förklarar experterna. "Arbetsnarkomaner älskar konstant aktivitet; de är energiska och glada över att arbeta hårt för sina ägare genom både träning och lek. Om en arbetsnarkoman inte får tillräcklig stimulans kan den bli rastlös och börja skälla, hoppa och tugga. Hållbart och slitstarkt interaktivt leksak eller tuggleksaker är utmärkt för att minska oönskat beteende," berättar experterna.

Arbetsnarkomaner är också ivriga att behaga och trivs med att vara sysselsatta, så daglig lydnadsträning med positiva förstärkningar som godis eller leksaker är ett effektivt sätt att hålla dem engagerade. Nyttja deras lust att 'lukta och hitta' med gömda leksaker runt om i hemmet eller trädgården. Typiska arbetsnarkomanraser inkluderar cockerspaniel, border collie och schäfer.

Den blyga violen

Experterna beskriver den blyga violen som "den klassiska introverten, som är benägen till blyg beteende och lätt skräms av plötsliga ljud." De tillägger: "En blyg viol kan vara nervös eller osäker och finns i alla raser.

Det kan vara en hund som har omplacerats eller saknat socialisering som valp. De behöver en trygg tillflyktsort och mycket tålamod från en ägare som kan stärka deras självförtroende med positiv förstärkning. Mjukt plyschleksak med ljud kan motivera dem att leka, medan tuggleksaker kan hjälpa till att hålla dem lugna och fokuserade."

Beskyddaren

Förvänta dig att en beskyddare känner sig mest trygg när den patrullerar sitt territorium eller vistas nära sina ägare som om den vaktar dem. Experterna förklarar: "Beskyddare har en naturlig drift att vaka över sitt territorium och kan vara misstänksamma mot främmande hundar och människor. God socialisering och att belöna bra beteende med läckra godbitar är det bästa sättet att hantera detta.

De är naturliga problemlösare och kan utveckla destruktiva vanor, som att gnaga på saker de inte ska, om de inte behandlas korrekt. Undvik pipande leksaker som kan provocera dem och fokusera på proaktiva lekar som 'fetch' eller dragkamp. Lättränade beskyddare trivs med tydliga instruktioner och gillar att följa sina ägare runt.

Träna dem att hitta en utpekad 'säker plats' i varje rum. Typiska beskyddarraser inkluderar akitas, dobermann och rottweiler."

Bell Boy

Enligt experterna beter sig dessa hundar som personliga larm och varnar för potentiella 'hot'.

"Bell Boys är extremt intelligenta och mycket medvetna om potentiella hot mot hemmet. De kommer ofta att vara de första att varna när en paketleverans närmar sig," säger experterna. "En vältränad Bell Boy kommer att varna sin ägare och sedan dra sig tillbaka till sin säng efter att ha försäkrat sig om att ägaren är informerad. Ägare bör arbeta på att etablera gränser vid ytterdörren genom att lära hunden att lugna ner sig i sängen och belöna dem för detta beteende. Olika leksaker kan hålla en Bell Boy engagerad och minska beteendet.

Grundläggande lydnadsträning med läckra godbitar kan också minska oönskat beteende."

Tibetanska terrier, pudlar, westies och chihuahuor är exempel på Bell Boy-raser, som är naturligt programmerade att varna sina ägare.

Jokern

Sist men inte minst kännetecknas jokern som den naturliga komikern som alltid försöker fånga din uppmärksamhet.

"Jokrar är oberoende och naturligt roliga. De vet exakt vad de vill, och detta kan leda till uppmärksamhetskrävande beteende för att få sin vilja igenom. Du kanske märker att jokrar river sönder kuddar eller tuggar på möbler," förklarar experten.

"Undvik plyschleksaker, eftersom de lätt förstörs av jokern. Välj istället robusta leksaker som kan stå emot deras energi. Träning, till exempel 'fetch', är idealisk för att minska frustrationer genom snabba, energikrävande aktiviteter.